Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Overvloed aan vrouwelijke zeeschildpadden voorspeld

De opwarming van de aarde kan leiden tot een overvloed aan vrouwelijke zeeschildpadden. Dat voorspellen Australische wetenschappers.

Als het zand in de broedgebieden van zeeschildpadden warmer wordt, zullen er steeds meer vrouwelijke schildpadden worden geboren. Op korte termijn zal dat leiden tot een groei van de populatie zeeschildpadden, maar op de lange termijn kan de soort in gevaar komen door een gebrek aan mannetjes. Dat melden Australische onderzoekers van de Deakin Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Eieren

Het geslacht van babyzeeschildpadden wordt bepaald door de temperatuur van het zand waarin ze uit hun eieren kruipen. Hoe warmer het zand, hoe groter de kans dat er jongen van het vrouwelijk geslacht worden geboren.  De wetenschappers verrichtten onder meer een studie op een belangrijke broedplaats van onechte karetschildpadden in Australië. Uit eieren die in donker zand worden uitgebroed, kruipen daar al in 93,5 procent van alle gevallen vrouwtjesschildpadden. Dat komt, omdat donkerkleurig zand relatief veel hitte opneemt uit zonlicht.

Computermodel

Met een computermodel berekenden de wetenschappers vervolgens de invloed van de verwachte opwarming van de aarde op de populatie zeeschildpadden. Het aantal vrouwtjes zal de komende eeuw waarschijnlijk snel stijgen, zo blijkt uit hun analyse. “In de komende twintig tot dertig jaar zullen er nog geen problemen optreden”, verklaart hoofdonderzoeker Graeme Hays in de Britse krant The Guardian. Integendeel zelfs, de schildpadden zullen baat hebben bij het toenemende aantal vrouwtjes. “Het betekent dat er meer vrouwtjes zullen zijn die eitjes leggen, waardoor de populatie groeit”, aldus Hays.

Tekort

Over ongeveer honder jaar zal er volgens de Australiër echter een nijpend tekort aan mannetjes ontstaan, waardoor de populatie zeeschildpadden mogelijk in gevaar komt. “Er zullen hordes aan vrouwtjes zijn, maar niet genoeg mannetjes om de vele eieren te bevruchten.  Toch is het volgens de wetenschappers niet helemaal ondenkbaar het probleem zichzelf zal oplossen. Mogelijk zullen de zeeschildpadden zich aanpassen aan het klimaat en op termijn in koelere seizoenen of in koudere gebieden gaan broeden.

Foto: Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief