Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Orkapopulaties worden bedreigd door pcb’s

Orkapopulaties worden wereldwijd bedreigd in hun voortbestaan vanwege hardnekkige, giftige pcb’s. Een internationaal onderzoeksteam publiceert dit in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Voor complete populaties in de wateren van Brazilië, Gibraltar en de Canarische Eilanden dreigt uitroeiing binnen enkele decennia.

Moeilijk afbreekbaar

In de vorige eeuw werden pcb’s (polychloorbifenylen) volop gebruikt in producten als olie, plastic, koelvloeistof, smeermiddelen, verf en lijm. In de jaren tachtig werd bekend dat de stoffen giftig zijn en werden ze in veel landen verboden. Pcb’s kunnen onder meer leverschade veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren, wat gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid.

In 2001 ondertekenden 152 landen een verdrag om te stoppen met het gebruik van pcb’s. Toch zijn de giftige stoffen nog volop aanwezig in het milieu, omdat ze extreem moeilijk afbreekbaar zijn, zeker in water. Zelfs op het diepste punt van de oceaan, in de Marianentrog op een diepte van ongeveer 11 kilometer, troffen wetenschappers in dieren hoge concentraties pcb’s aan.

De stof hoopt zich onder meer op in het vetweefsel van vissen. Dieren aan de top van de voedselketen zoals orka’s krijgen daardoor de hoogste concentraties pcb’s binnen. De onderzoekers vonden in het vetweefsel van de 351 orka’s pcb-waarden van 1300 milligram per kilo, terwijl 50 milligram per kilo al voldoende zou zijn de vruchtbaarheid en het immuunsysteem van de dieren te schaden. In de sterkst vervuilde gebieden worden nog maar zelden pasgeboren orka’s gezien, aldus onderzoeker Alisa Hall van de Schotse universiteit van St. Andrews. In die gebieden verwachten de wetenschappers over dertig tot veertig jaar dan ook geen orka’s meer aan te treffen.

Er kan ook nog maar weinig gedaan worden om dat te voorkomen, zegt Joseph Schnitzler, hoogleraar diergeneeskunde aan de universiteit van Hannover. «Misschien dat er in enkele oude machines nog pcb’s zitten. Die moeten we op de juiste manier ontmantelen, want elke vervuilende stof vindt uiteindelijk zijn weg naar de zee.»

Bron: NOS.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief