Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Natte duikpakken – handige tips

Een nat duikpak nodig? Je eerste? Of misschien vervanging van je huidige natpak? Mares heeft handige tips voor iedereen die een nieuw duikpak nodig heeft.

De eerste vraag die je jezelf stelt: wat voor duiken ga je maken? Duik je alleen tijdens de vakantie in warm water, dan is je keuze heel anders dan wanneer je wekelijks je hoofd onder water steekt in de Oosterschelde. Kies je voor laagjes voor verschillende omstandigheden of wil je een pak uit één deel voor één temperatuurzone? Wat zijn je duikplannen voor de toekomst?

Het zal je niet verbazen: de pasvorm van het pak moet goed zijn. En of het goed zit, weet je alleen als je het past! Het beste doe je dit in een duikcentrum, waar de medewerkers met je mee kunnen kijken en advies kunnen geven. Weet je dat verschillende pakken in lengte- én breedtematen verkrijgbaar zijn?

Kun je het pak makkelijk aantrekken? Je wilt je niet in allerlei bochten moeten kronkelen en rood aanlopen omdat je heel veel kracht moet zetten. De enige manier om hier achter te komen, is proberen!

Een pak dat losjes zit, draagt misschien lekker, maar is een ‘no go’! Het water kan vrij in en uit het pak stromen en je zult het daardoor koud krijgen – de warmte spoelt als het ware weg. Een natpak moet goed op het lichaam aansluiten en ook de seals op armen en benen moeten goed passen.

Kies je voor een front- of een rugrits? Houd in de gaten dat wanneer je vooroverbuigt, alle spanning op de rugrits komt te staan! Dit maakt het pak gevoeliger voor slijtage. Met een frontrits heb je dit niet.

Elke duiker zit wel eens op z’n knieën. Met knieversteviging voorkom je slijtage op de knieën. Hetzelfde geldt voor schouderversteviging tegen schurende banden van de duikset. Ook de ruggengraat is gebaat bij versteviging. Je pak zal des te langer meegaan.

Handig is ook een bandje op de mouw om je computer of ander instrument te fixeren. Je wilt immers niet dat ze van je arm af glijden.

5 reacties

 1. Avatar

  Fijne tips. Die gaan we delen met de nieuwe leden.
  Maar zijn er duikwinkels waar je een wetsuit eerst kunt proberen voor je het koopt?

  REAGEREN
 2. Erwin

  Bij de meeste duikwinkels kan je inderdaad een wetsuit eerst aanpassen voor je het koopt. Echt uitproberen in het water tijdens een duik daarentegen meestal niet.

  REAGEREN
 3. Avatar

  Ik duik al 8 jaar met hetzelfde pak, maar klopt het dat het steeds minder goed isoleert? Of ligt het aan mij dat ik het steeds eerder koud krijg? Het past overigens nog steeds goed.

  REAGEREN
 4. Erwin

  Tijdens elke duik wordt het neopreen samengedrukt, en zet dit daarna terug uit, maar nooit terug 100%. Dus tijdens elke duik verlies je in feite een kleine fractie isolatie (hoe klein dit percentage dan ook is). Dit verschil voel je natuurlijk niet per direct, maar na enige jaren ga je dit zeker voelen afhankelijk van het aantal duiken dat je hebt gemaakt. Dit samendrukken van het neopreen verandert niets aan de pasvorm, maar wel aan het isolatievermogen omdat de neopreen laag dunner wordt.

  REAGEREN
 5. Avatar

  Dank je wel voor de uitleg… En inderdaad het pak zit nog steeds goed, maar minder warm. Geen overbodige luxe dus om na 400 duiken eens naar een nieuw pak te kijken.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief