Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Kies wijzer! | Droogpakken

Een (nieuw) droogpak kiezen… best lastig. Want waar begin je? Kies wijzer met deze Kieswijzer van BARE.

Aan mogelijkheden geen gebrek als jij hebt besloten dat je een droog duikpak gaat aanschaffen… of het nu je eerste droogpak is of een vervanging van je huidige droogpak. Kies wijzer is het motto en met deze Kieswijzer nemen we je mee langs de keuzes die je  moet/gaat maken. Hoe beter je keuze, des te comfortabeler en veiliger duik je.

De juiste maat en pasvorm

Een goed passend droogpak is cruciaal voor comfort en veiligheid. Maattabellen zijn een mooi uitgangspunt maar beter is het om diverse droogpakken te passen – neem er de tijd voor! Let tijdens het passen van een pak goed op de pasvorm rond nek en polsen. Het pak moet strak zitten, maar ook weer niet te strak. Zorg dat er onder het pak voldoende ruimte is voor isolatielagen (onderkleding).

Protip

De meeste BARE droogpakken zijn verkrijgbaar in maar liefst 18 verschillende heren- en 11 damesmaten. Vaak zijn ze ook nog direct vanuit de voorraad van de importeur in Tholen leverbaar. De kans is klein, maar het kan natuurlijk zijn dat er tussen al deze maten geen pak zit dat jou als gegoten zit. In dat geval kijken we of een aanpassing zoals andere schoenen, inkorten of verlengen van armen, benen of de romp, de oplossing is. Soms met een kleine bijbetaling, maar vaak ook helemaal gratis. Een droogpak helemaal op maat is natuurlijk ook mogelijk.

Rits voor of rits achter?

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is waar je de rits wilt hebben. Gaat je voorkeur uit naar een pak met een rits aan de voorzijde of juist aan de achterzijde. Het voordeel van een rugrits is dat je er lekker gemakkelijk in en uit stapt. Maar je hebt altijd iemand nodig die je helpt bij het dicht- en openmaken van de rits. Een pak met een rits aan de voorzijde aantrekken kan in het begin wat lastig zijn maar als je het kunstje onder de knie hebt, gaat het vrij snel en ben je wat dat betreft niet meer afhankelijk van je buddy.

Protip

Weet je dat je via je BARE dealer een afspraak kunt maken om bij de BARE importeur droogpakken te passen? Dit kan net de laatste twijfel tussen twee maten wegnemen. Maar ook kun je kiezen voor een volledig pak op maat.

Stof tot nadenken

Droogpakken zijn er in verschillende materialen. Om een keuze te maken moet je wel weten wat de eigenschappen van die materialen zijn.

  • Trilaminaat – een stof uit 3 lagen – de middelste laag zorgt voor de waterdichtheid. De twee lagen daaromheen variëren afhankelijk van de toepassing van lichtgewicht tot super duurzaam en robuust. Trilaminaat is vaak wel flexibel maar eigenlijk nooit rekbaar.
  • Neopreen – Wordt als ware het brood gebakken in de oven. Vervolgens wordt het materiaal ook weer net als brood horizontaal in plakken met een dikte van 6,5 mm , 5 mm of 2 mm gesneden. Neopreen is ten opzichte van trilaminaat meer rekbaar en isoleert beter. Een mogelijk nadeel is dat neopreen meer of een variërend drijfvermogen heeft. Variërend omdat het hoe dieper je komt, meer samengedrukt wordt – dit kan het trimmen bemoeilijken.

Voordelen van compressed neopreen
Mischien heb je de term ‘gecomprimeerd neopreen’  of ‘compressed neoprene’ weleens voorbij horen  komen. Dit type neopreen heeft een grotere dichtheid en minder drijfvermogen dan traditioneel neopreen – het wordt minder samengedrukt wanneer je dieper komt, en zet ook minder uit wanneer je weer ondieper komt. Dit zorgt voor een betere controle tijdens het trimmen. Een uitstekende keuze voor duikers die streven naar precisie en prestaties.

Protip

Weet je dat er bij Bare geen naald aan te pas komt bij het maken van de neopreen droogpakken? Neopreen wordt naarmate je dieper gaat samengedrukt en daar hebben gestikte naden last van. Daarom worden de naden van neopreen pakken van BARE volledig waterdicht verlijmd en ten behoeve van extra stevigheid geplakt met waterdichte tape.

Waterdichte argumenten

Nu je weet welk materiaal je voorkeur heeft en waar je de rits wilt hebben, komen we bij de daadwerkelijke afdichting. Dit is stiekem wel een dingetje – vooral als het gaat om de afdichting op de nek, heeft elke duiker zijn eigen voorkeuren. Voor de seals worden drie materialen gebruikt. Dit zijn de verschillen en hier moet je op letten.

Latex – Het voordeel van latex is dat het gemakkelijker op maat geknipt kan worden. Het is wat dunner en je voelt dan ook direct als de afdichting niet goed zit. Het nadeel is dat het wel iets gevoeliger is voor kapottrekken. Ook zijn er duikers die allergisch reageren op latex. Latex pols- en neckseals moeten je beschermen tegen langdurige blootstelling aan UV of ozon, latex kan verweren. Latex is ook kouder dan neopreen en silicone.

Neopreen – seals van neopreen zijn vaak wat omvangrijker maar bieden meer warmte en zijn duurzamer dan andere afdichtingen. Neopreen seals zijn altijd verlijmd en vervangen is dan ook iets omslachtiger.

Silicone – Het voordeel van silicone is dat je deze seals op maat kunt knippen. Maar dat moet wel erg voorzichtig gebeuren. Siliconen seals zijn ideaal voor warmere omstandigheden. Bij koude gedijen ze minder goed – ze kunnen dan breken.

Wat de nekseal betreft, heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur. Veel mensen ervaren een beklemmend gevoel rond hun nek met een droogpak aan. Het is dan ook belangrijk om de nekseal goed overwogen te kiezen. In het begin mag het enigszins vervelend aanvoelen maar na een paar minuutjes moet het wel wat comfortabeler aanvoelen en moet je rustig kunnen ademen. Probeer je voor te stellen hoe het zou voelen tijdens de duik en onder verschillende omstandigheden – dat is erg belangrijk.

Bij de keuze voor de polsseals moet je rekening houden met dezelfde factoren, maar ook met de bewegingen die je maakt, en de spanning die op de seals komt te staan. Een groot pluspunt van siliconen- en latex seals: je kunt ze met droge handschoenen gebruiken.

Ringsystemen – Wanneer je kiest voor siliconen seals, zit je automatisch vast aan een ringsysteem. Silicone valt namelijk niet te plakken. Het ringsysteem wordt aan het pak verlijmd en vervolgens klem je daar de seal in voor een waterdichte afsluiting. Het voordeel van een ringsysteem is dat je de seals gemakklijk zelf kunt vervangen in het geval van een defect, ook aan de waterkant. Een ringsysteem is wel een extra investering en kan je iets in je bewegingsvrijheid beperken. Ook latex seals zijn te combineren met een ringsysteem, wat als bijkomend voordeel heeft dat je droge handschoenen kunt gebruiken.

Droogpakafdichtingen zijn er dus in latex, neopreen en silicone voor zowel polsen als hals. Belangrijk is dat jij de seals kiest waar je je prettig bij voelt. Veel duikers combineren neopreen voor de neckseal en latex voor de polsen.

Stap in de juiste richting

Je hebt een stap in de juiste richting gezet. Je weet nu waar je voorkeur naar uit gaat qua materiaal van het pak, de rits en seals. Nu de laarzen nog. Gelukkig levert dit wat minder keuzestress op. Over het algemeen voldoet de standaardschoen die onder het pak zit. Het kan zijn dat je op wat minder grote voet leeft of wat langere tenen hebt en dan kunnen er makkelijke schoenen in een andere maat onder het pak worden gezet. Heb je specifiekere wensen en wil je bijvoorbeeld liever sokken met losse schoenen, dan kan dat ook. En voor de ‘kluns’ die zijn duikfles nog wel eens op zijn tenen laat landen, of voor de harde werker zijn er oplossingen zoals schoenen met stalen neuzen beschikbaar.

Laat het waaien!

Droogpakken zijn uitgerust met zogenoemde in- en uitlaatventielen. Zo kun je onder water lucht in en uit je pak laten lopen om je drijfvermogen regelen. Probeer tijdens het passen van je nieuwe droogpak ook de kleppen eens te bedienen. Kun je er gemakkelijk bij? Druk je de knop makkelijk in?  Dan is het goed!

Protip

Droogpakschoenen zijn vaak net iets breder en groter dan de schoenen bij je natpak. Het kan dus zijn dat je buitenwatervinnen een maatje groter moeten zijn.

Protip

BARE geeft als enige producent van droogpakken maar liefst 7 jaar garantie op naden en fabricagefouten!

Onderhoud en garantie

Net als de rest van je duikuitrusting heeft je droogpak onderhoud nodig. Dat begint na de duik met het afspoelen met schoon water. Hang het daarna te drogen in een goed geventileerde en niet te koude ruimte.  Zorg ook dat de binnenkant van het pak kan drogen. Door zweten en temperatuurverschillen kan er condens onstaan.

De droogpakrits, een cruciaal onderdeel van het pak, vereist regelmatig onderhoud. Voorafgaand aan elke duik is het essentieel om de rits volgens de bijgeleverde instructies te smeren met het smeermiddel dat bij het pak is geleverd. Dit zorgt voor een betere waterafdichting en een langere levensduur van de rits. Vouw de rits nooit dubbel! Behandel latex seals met niet-geparfumeerde talkpoeder om verslechtering tegen te gaan.

Conclusie

Investeren in het juiste droogpak is het waard – duiken zal nog leuker worden en je zult je in verschillende wateromgevingen comfortabel voelen. Bij het kiezen van het juiste droogpak moet je rekening houden met factoren als het type instap (positie van de rits), het materiaal, de pasvorm, het gebruiksgemak, de afdichtingen, de laarzen en het gemak waarmee je de ventielen kunt bedienen. Het droogpakoverzicht op onze site helpt je bij het zoeken naar het droogpak dat bij jou past, al dan niet met een kleine aanpassing. Neem de tijd om je in de pakken te verdiepen, pas verschillende pakken en probeer ze indien mogelijk uit.

Protip

BARE heeft verschillende demodroogpakken. Vraag je dealer wanneer hij of zij een droogpakweekend organiseert. Je kunt dan zelf het verschil ervaren tussen bijvoorbeeld een neopreen en een trilaminaat droogpak.

2 reacties

  1. Top, mooie muts gewonnen😂. Past mooi bij mijn nieuwe BARE duikpak👍🏻. Lekker voor zondag na de duik.

    REAGEREN
  2. Jeee, leuk, een cap gewonnen. Bedankt!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief