Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een gewone duik

Datum 20-05-2013
Locatie Bergse diepsluis

Lekker weer een gewone duik kunnen maken en… ik ben niet ondersteboven gezwommen. Duik 577 bij de Bergse diepsluis was een fijne!

Zondag een teleurstellende duik gemaakt aan de Bergse diepsluis en dat kwam hoofdzakelijk door de vele beginnende duikers die daar in het water lagen. Maar vandaag gaan we het nog een keer proberen. Ik neem nog wat stokken mee die ik had liggen en ik heb vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen ondanks dat het tweede Pinksterdag is en dat het waarschijnlijk weer heel druk gaat worden.

Ik hoef pas om acht uur aan de Bergse diepsluis te zijn dus ik kan heerlijk uitslapen om half zeven mijn bed uit op mijn gemak een bakje koffie en een boterham wegwerken. De spullen stonden al in de auto en ik moest alleen mijn fototoestel in het onderwaterhuis zetten en ik was gereed om richting de Bergse diepsluis te gaan.

Er staan maar een paar auto’s Lia is ook al aanwezig na een praatje komt er een duikclub aanrijden het is Arganouta uit Breda nog even een praatje met Bas en die regelmatig ergens aan de Oosterschelde tegenkomen en er word altijd een leuk praatje gemaakt.

We hebben nog iemand helemaal gek gemaakt over het zeepaardje achter het platform de Hipocampus ferrus fictus genaamd ik hoop dat ze hem niet gezocht heeft.

Omkleden spullen optuigen en richting het water en ik merk nu hoe heerlijk het is om geen enkellood meer mee te hoeven nemen het scheelt weer een kilo aan mijn benen.

We gaan te water en als we onder zijn is het zicht redelijk ik zie gelijk een paar mooie onderwerpen om te fotograferen maar ik heb een bos met bamboe stokken in mijn handen dus ik wacht tot ik ze weg heb gezet.

P5205817

We gaan tot onder aan de dijk en volgen deze naar links tot we de eerste stokken tegen komen het is een oud bouwwerk dat het meeste lijkt op een grote kooi we zoeken allebei of er eitjes van de sepia of pijlinktvis op zitten maar er was niks te zien.

We zwemmen verder naar links net zolang tot ik de stokken tegenkom die ik zelf heb gezet, ik maak geen ingewikkelde bouwwerken maar gewoon stokken op een rij en als ik die volg zit er niet een eitje aan wel zijn de oude mooi begroeid met anjelieren.

P5205774

Lia heeft aan het uiteinde ook wat stokken gezet en we gaan kijken of er daar misschien iets zit en als we daar aankomen is het een stoffige boel ik weet zeker dat het geen duiker is omdat het buiten de gewoonlijke route is van de duikers dus schijn ik tussen het stof of er toevallig geen sepia te zien is het zou zo maar kunnen.

Helaas ik zie geen enkele sepia en zo ook geen eitjes erg vreemd allemaal we zwemmen weer richting de dijk want ik moet mijn stokken nog weg zetten en ik doe het nu eens anders ik zet ze ondieper speciaal voor de pijlinktvissen en ik zet ze gewoon her en der weg en als ik mijn laatste stok wegzet zie ik een schitterende wigwam van bamboe stokken staan het zijn de stokken van Bas en Miriam en wie Bas en Miriam niet kent het zijn twee van de auteurs van de zoekkaart Nederlandse naaktslakken.

Als we dit allemaal bekeken hebben draaien we om en gaan nog even rechts van de trap kijken misschien zitten er nog pijlinktvissen aan de stokken die we gisteren hadden gevonden.

Als we een tijdje op een meter of vijf hebben gezwommen kom ik duikende fotograaf tegen we geven elkaar het oké teken en zwemt mij heel langzaam voorbij met een hele kleine frogkick slag zodat hij mij niet raakt en ik doe hetzelfde als ik door zwem zit ik niet een grote stofwolk van een andere duiker, mijn eerste gedachten was ,zo kan het dus ook.

We komen nog een stok tegen die van boven tot onder vol zit met pijlinktvis eieren na de duik zij Lia dat de stok eerst overeind stond en dat hij waarschijnlijk omgevallen is van al die eieren die er aan hangen.

P5205788

Een paar leuke foto’s gemaakt en we gaan verder naar rechts eerst wou ik nog even naar het platform maar het zou daar wel eens heel druk kunnen zijn met al die duikers dus besluiten om rechts nog maar wat stokken te zoeken.

Er zwemt een buddypaar voor ons heel op hun gemak wij gaan er heel langzaam voorbij geen botsingen gewoon nog even een oké teken geven en dan voorbij zwemmen mooi toch. Als we aankomen bij de stokken aankomen zitten er wel eieren maar er is geen pijlinktis te bekennen jammer maar helaas.

We gaan ondiep terug richting de trap en hier is het genieten redelijk goed zicht met heremiet kreeftjes heel veel paarde anemoontjes, platvisjes,zeenaaldjes, kreukels, gevlochten fuikhoorn, garnalen, botervisjes enz. enz.

P5205849-001

In dit ondiepe gedeelte zwemmen opvallend veel blauwe haarkwallen een kwal waar je wel wat respect voor moet hebben omdat ze aardig kunnen steken vooral als zo’n tentakel over je lip heen glijd wat mij is overkomen in Noorwegen door een gele haarkwal die nog iets groter is dan een blauwe haarkwal dat was erg pijnlijk.

We komen mooi uit bij de trap en het was weer meer dan negentig minuten genieten onderwater we gaan eruit en lopen naar de auto we ruimen de spullen op en drinken nog een bak koffie Bas komt ook uit het water en is nogal enthousiast hoe ik mijn stokken heb weg gezet richting zijn sepiatentje maar dat vertelde hij wel met een grote glimlach en hij zij dat er niemand bij het platform was en dat daar de pijlinktvissen bezig waren en bleven hangen waarvan hij weer mooie foto’s had gemaakt.

Het was weer een mooie duik en gezellige ochtend met veel bekenden.

P5205837_pissebed

Duik 577, Zondag 20-05-2013, Bergse diepsluis, Nederland.
Ik ben 93 minuten onderwater geweest, ik ben rond 08:30 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 12 graden, het zicht was redelijk, ik ben maximaal meter 8,9 diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief