Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Grooooooot…

Voor haar duikgidsen duikt Marloes heel wat af. Geen straf. Zeker niet als het een duik op de Antilla voor de Arubaanse kust is.

Het ene wrak is groter dan het andere en ondertussen hebben we er al een flink aantal gezien. Maar deze is echt Groot met een hoofdletter G.

Het ruim 121 meter lange schip werd in 1939 gebouwd in Duitsland en lag aan het begin van WO II bij Aruba. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen, bleek het veilige, neutrale eilandje ineens wat minder veilig en binnen enkele uren zag het gloednieuwe schip zich omsingeld door Nederlandse marineschepen. De kapitein kreeg 24 uur om de papieren in orde te maken, voor hij zich met alle manschappen moest overgeven. De beste man ging dus druk aan het werk, maar niet met papieren.

Hij liet de stoomboilers op maximale snelheid verhitten en toen iedereen het schip verlaten had, zette hij eigenhandig verschillende luiken open, om vervolgens het schip in alle haast te verlaten. De combinatie van het koude zeewater en de hete boilers bleek behoorlijk explosief….

Het schip zonk binnen zeer korte tijd naar de zeebodem, die echter niet ver weg was. Tegenwoordig ligt het diepste punt op 15 meter, terwijl het ondiepste punt 5 meter diep is. Een ideaal wrak voor zowel duikers al snorkelaars dus. Je zult hier dan ook niet de enige zijn, maar vanwege de grootte van het schip, is dat tot mijn verbazing helemaal niet storend.

Na zoveel jaren zout water en het inbeuken van de golven, is het schip wat ingezakt en op haar bakboordzijde gekanteld. Penetratie van het wrak wordt dan ook afgeraden, omdat niet alle delen stabiel meer zijn. Maar ook met enkel een rondje om het wrak zwemmen, kun je je al prima een duik bezig houden! De masten zijn schitterend begroeid, sponzen en koralen geven het wrak kleur. Een grote schildpad, enkele enorme baarzen en een Regenboogpapegaaivis behoren tot de vaste bewoners.

De boeg en de achterzijde van het schip zijn nog intact, terwijl het middendeel vooral uit staalplaten en onderdelen bestaat die alle kanten uitsteken. Het is duidelijk waar de ontploffing plaats heeft gevonden.

Het wrak bevat ontzettend veel doorkijkjes, mooi begroeide relingen en herkenbare scheepsonderdelen. Kortom: leuk!!!!!!! En helemaal geen straf om meerdere duikjes op dit wrak te maken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief