Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Freediving

Freediving: tips en tricks om je oren te klaren

De grootste uitdaging voor veel freediving-cursisten is het klaren van de oren. Vroeg of laat loopt elke freediver die zo diep mogelijk wil komen, hier tegenaan. Daarom vijf tips om goed te klaren!

Klaren is iets wat je zacht doet! De meest gemaakte fout is dat cursisten denken dat het heel moeilijk is, dat je dus hard moet werken en dat dus ook veel druk moet zetten. Je oren klaar je echter de hele dag. Je slikt, kauwt, gaapt en telkens klaar je je oren. Merk je dus dat je heel hard drukt, dan druk je waarschijnlijk vooral op je tong. Begin met zacht blazen vanuit de buik naar de neus. Sluit vervolgens steeds meer van je neusgaten af. Bollen je neusvleugels op? Dan hoor je waarschijnlijk ook je oren ploppen. Je klaart!

Houd tijdens het duiken je hoofd in een rechte positie ten opzichte van je lichaam. Kijk dus niet waar je naartoe gaat. Als je je hoofd in de nek legt, maakt de buis van Eustachius een grotere hoek en dat maakt voor veel mensen uit. Kin dus richting de borst.

Oefen veel droog. Volg de oefeningen die je vindt bij ‘De Gouden Sleutels’ en doe ze 10 minuten per dag. Wedden dat je verschil gaat ervaren?

Doe vooral een freedive-opleiding. Als je echt alle fijne motorische oefeningen wil kunnen beheersen, volg dan een klaarworkshop – die is voor iedereen aan te raden.

Klaar al aan de oppervlakte en ontspan je hele gezicht. Als je je oor al op overdruk zet, kun je jezelf ook een foutje permitteren. Het is eigenlijk simpel: stop als je druk ervaart en neem even de tijd om te voelen wat je doet. Is je tong nog wel ontspannen? Je kaak? Je nek? Zo niet, ontspan dan en kijk of het zo gaat! Gaat het nog niet? Doe je hoofd dan meer omhoog en klaar. Gaat dit wel? Maak dan steeds meer hoek met je lichaam tot je weer op je kop kunt hangen.

Bron: Shutterstock.com

Wil je meer informatie over de freedive-opleidingen die Nanja en haar team geven? Klik hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief