Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fototips van Ron – Naaktslakken in de zomer

In Zeeland kom je onder water vele zeenaaktslakken tegen. Dankbare onderwerpen om op de foto te zetten. Onderwaterfotograaf Ron Offermans heeft enkele tips waar je op moet letten.

 

Welke slak kun je wanneer fotograferen?
Veel naaktslakken zijn seizoensgebonden omdat ze heel kieskeurig zijn in wat ze willen eten. Vaak is het maar één soort hydroidpoliep of één soort mosdiertje. Afhankelijk van wanneer en hoe lang deze in het seizoen voorkomen, zo lang kun je ook de slak waarnemen. Daarom hebben ze ook altijd haast en beginnen ze, zelfs als ze nog piepklein zijn, met de voortplanting. Hiermee is hun bestaan als soort verzekerd. De larven die uit de eitjes komen, kunnen heel lang overleven in het vrije water totdat hun gewenste voedsel weer verschijnt.

Herken de lichaamsbouw van de slak
Zorg dat je de voorkant van de slak fotografeert en niet de achterkant. Soms is dat lastig te zien. Het zal je soms zelfs gebeuren dat je er twee te gelijk fotografeert zonder dat je het weet. Dit komt doordat ze zich tijdens de paring met elkaar verstrengelen en dat er dan uit die wirwar van papillen geen kop of kont van te maken valt.

Tijdens de paring liggen naaktslakken tegengesteld naast elkaar en bevruchten elkaar.

Alle naaktslakken hebben twee rhinoforen boven op hun kop. Daarbij hebben ze meestal nog meerdere mondtentakels. Verwar dit niet met de kieuwkrans.

Enige kennis over de bouw van de verschillende soorten komt goed van pas. Erg handig hiervoor is de Zoekkaart Nederlandse zeenaaktslakken waar de meeste naaktslakken op te vinden zijn met een afbeelding van hun eitjes en hun voedsel.

Maak gebruik van de scherptediepte
Het vervelends is dat de kleinste slakjes vaak de mooiste zijn. Je hebt dan heel wat macrohulpmiddelen nodig om het slakje nog acceptabel groot in beeld te krijgen. Dit impliceert meteen dat je heel weinig scherptediepte hebt. Bij compact camera’s is deze scherptediepte bij een gelijk diafragma groter dan bij camera’s met een grote beeldsensor. Bij een camera met een full size beeldsensor is die scherptediepte helemaal erg klein.  Je kunt echter deze kleine scherptediepte ook voor je laten werken. Als het naaktslakje in een onrustige omgeving zit, is het juist prettig als de achtergrond direct achter het slakje al onscherp is. Zo komt hij mooi los van zijn omgeving. Zorg er wel voor dat het grootste deel van het slakje zelf wel goed scherp is.

Wacht geduldig tot hij mooi in beeld zit
Voordeel is dat ze er nooit snel vandoor zullen gaan. In de meeste gevallen merken ze je niet eens op, ook al zit je op een paar centimeter bij ze vandaan met een camera, bezien vanuit hun standpunt, zo groot is als een huis. Wel kun je het gevoel hebben dat ze voor je wegkruipen, maar dat is meestal niet zo en zijn ze gewoon op zoek naar voedsel. Als je geduld hebt, komen ze vaak vanzelf weer tevoorschijn. Met veel geduld kun je wachten totdat ze perfect te zien zijn.

Een mooi moment is wanneer ze overstappen van bijvoorbeeld het ene struikje mosdiertjes naar het andere. Ze kunnen zich dan heel erg uitstrekken terwijl ze nog maar met een heel klein gedeelte van hun achterlijf vastzitten op het oude struikje en proberen het nieuwe te bereiken.

  

Maak eens een naaktslakkenportret
Als je over een camera beschikt met extreme macromogelijkheden of de naaktslak is behoorlijk groot, kun je proberen een portretje te maken. Door het ontbreken van duidelijke ogen zal het nooit een echt sprekend portret worden maar in veel gevallen kan het toch een heel leuke foto worden.

  

Laat je naaktslakkenfoto’s zien!
Heb je de naaktslakken op de foto gezet? Wij kunnen niet wachten tot je de foto’s met ons deelt. Plaats ze in je album in de fotogalerie en geef ze de tag ‘naaktslak’ mee. Heb je nog geen account op DuikeninBeeld, registreer je zodat ook jij je foto’s kunt laten zien.

1 reactie

  1. Wow, wat mooi.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief