Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – Marleen Baas

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Marleen Baas.

Brede ringsprietslak

2020 gaat de boeken in als een heel ander jaar dan ooit tevoren. Voor mij als reislustig persoon was het even slikken. Van mijn voorgenomen en geboekte reizen ging slechts één reis door. Een zeer memorabele reis naar het Baikalmeer in Siberië. En daar zat ik dan met mijn vrije dagen en lege vakantieweken. Op naar Zeeland dan maar. Nog vaker dan anders bevond ik mij op de A15 richting Zeeland. Mijn fotografie spullen bevonden zich in een soort constante gebruiksklaar modus. En mijn duikflessen haalde ik thuis niet eens meer uit de auto. Maar door veel te duiken, zie je ook veel. Dit jaar was voor mij het jaar van de leuke en bijzondere waarnemingen. Zo denk ik met veel plezier terug aan alle baby zeepaardjes die ik heb gezien. Ook heb ik voor het eerst groene mosdierslakjes gezien en kunnen fotograferen. Zeer fotogenieke dieren, naar mijn mening. Maar ook onderstaande duiken waren voor mij speciaal.

Op de sociale media en in de duik tam-tam gonsde het al van de verhalen over de vele brede ringsprietslakken bij Dreischor. Met name zou er een rekje zijn waarop de dieren bezig waren met het afzetten van hun eieren. En de geruchten bleken waar. Het rekje was snel gevonden en bleek in bezit genomen te zijn door zo’n twintig slakken. Ook hing er een streng verse pijlinktvis eieren aan de zijkant. Een prachtig gezicht. Doordat het rekje ongeveer twee meter hoog was, was het mogelijk om de slakken van alle kanten en in allerlei posities te fotograferen. Het vergde wel wat trimkunst, maar ik heb me zeventig minuten uitstekend vermaakt bij het rekje!

29-5-2020: Frans Kok rif

Blauwtipje

Een weekend weg met de Tertius. Bij de Oude Kademuur was ik nog nooit geweest. Door de navigatiekunsten van mijn buddy hadden we de muur c.q. heuvel snel gevonden. Het was een zonnig weekend met doodtij, weinig wind en uitstekend zicht. Wat kun je nog meer wensen. Nou blauwtipjes dus. We zagen er meerderen deze duik. We kwamen met een grote smile weer boven!

13-6-2020: Oude kademuur Zierikzee

Puber snotolf

Een dagje duiken met mijn duikvereniging. Het was al een tijd tropisch warm, dus de Zeeuwse afkoeling was heel welkom. Met mijn camera in macro uitrusting was ik een beetje aan het scharrelen langs de wand. Nadat ik de zoveelste bruine plooislak had gefotografeerd, zag ik in mijn ooghoek iets geelgroens langs zwemmen. Even kon ik het niet plaatsen, iets geelgroens dat in de Grevelingen zwemt? Nadat mijn met stikstof doordrenkte hersenen het één en ander hadden gecombineerd had ik het, een snotolf! En ja, het bleek een puber snotolf te zijn van ongeveer vijf centimeter groot. Heel mooi was te zien dat hij al een beetje de hoekige vorm en de richels begon te krijgen, die volwassen dieren ook hebben. Hij was gelukkig bereid om een paar minuten voor mij te poseren, voordat hij weer verder zwom.

5-8-2020: Frans Kok rif

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief