Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2018 – Richard de Kok

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Richard de Kok.

«Onze eerste duik van het jaar, heel vroeg in januari. Het water is vier graden en we duiken bij Dreischor omdat het zicht in Zeeland overal belabberd is. Op het diepe rif vinden we eindelijk na ruim drie kwartier zoeken een brede ringsprietslak die helemaal perfect zit. In december hadden we ook een paar pogingen gedaan, maar de slakken zaten altijd op de meest onhandige plekken. Mariëlle zwemt rustig aan, vooral geen stof maken. Ze zet de snoot op de flitser en na een paar foto’s is het duidelijk, dit is echt een hele mooie plaat.»

«We zijn op vakantie in Egypte en bezoeken Sataya. Net voor de duik krijgen we de kans om te snorkelen bij een hele grote groep dolfijnen. Schitterend! Terwijl iedereen achter de dolfijnen aanzwemt, besluit ik me wat af te zonderen en rustig af te wachten of de dieren nieuwgierig een kijkje komen nemen. Ik wil het liefst een foto van heel dichtbij met alleen dolfijnen en geen snorkelaars. Na tien minuten krijg ik mijn kans, de hele bende komt mijn kant op. Ik wacht zo lang mogelijk, want met de fisheye moeten ze wel heel dichtbij komen om de foto te kunnen vullen. Ik heb één kans, want ze zijn zo snel. Klik en…snel kijk ik terug. Yes, dit is heel mooi. Fantastisch, in het midden en tig dolfijnen op de achtergrond.»

«De derde foto was een lastige keuze. Diverse foto’s kwamen in aanmerking, maar we kiezen voor een foto van de SS Hamada in Abu Ghusun. Wrakfoto’s maken we nooit en hier hebben we ook helemaal geen ervaring mee. Tientallen foto’s heb ik gemaakt, wat een crime qua belichting. De resultaten vallen tegen zie ik op de display, dit is weer een specialisme apart. Met kleuren gaat het helemaal niets worden, maar als ik alles zwart-wit maak ben ik toch zeer content met mijn eerste wrakfoto. Zwart-wit geeft toch een speciale sfeer, die zeker bij dit soort foto’s past.»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief