Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur

Expeditie Borkumse Stenen 2019 gaat van start

Een duikteam van ervaren vrijwilligers vertrekt zaterdag 7 september voor de 14de duikexpeditie op de Noordzee. Deze 9-daagse expeditie staat in het teken van het opruimen van afval van de bodem van de Noordzee.

Foto: Udo van Dongen.

De duikers verwijderen de verspeelde visnetten, vislood, lijnen en kunstaas van de wrakken. Mochten ze lading uit de containers van de MSC Zoe tegenkomen, dan proberen ze dit te bergen. De reis start in Scheveningen en eindigt op de Borkumse Stenen.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip MSC Zoe 342 zeecontainers in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Twee derde van de verloren lading belandde in Nederlandse wateren. De schattingen over de nog vermiste lading lopen uiteen van 300.000 tot 800.000 kg. Het duikteam duikt op de locaties net buiten de vaarroute die het containerschip heeft afgelegd.

Ook duikt het team bij de Borkumse Stenen, zo’n 20 km ten noorden van Schiermonnikoog. Daar heeft het Wereld Natuur Fonds in juni 2018 6000 kg oesters op 3D geprinte kalksteenriffen geplaatst. Deze dienen voor het herstel van de platte oester en vormen ook een thuis voor tal van andere diersoorten. Naar verwachting zal de biodiversiteit hier groter zijn dan op de omringende, zanderige zeebodem. Het duikteam gaat monitoringsduiken maken op dit platte oesters rif.

Expeditie Borkumse Stenen 2019

Deze expeditie wordt georganiseerd door Stichting Duik de Noordzee schoon in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds  en Stichting De Noordzee. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren sportduikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water. De vrijwilligers hebben in 8 jaar tijd 60.000 kg visnetten en vislijnen geborgen. Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de 14de expeditie die de stichting organiseert. Stichting Duik De Noordzee Schoon wil het belang van kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken en stenen fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. Bovendien kunnen wrakken tijdscapsules zijn van groot cultuurhistorisch belang.

www.duikdenoordzeeschoon.nl

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief