Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Een zomerse trip naar Tarifa

401_tarifa1Nick Cox en Carlijn Langeveld wonen en werken in Madrid. Regelmatig zoeken zij duikstekken op in het Spaanse land. Lees hun verhaal over Tarifa.

Het waait. Het waait hier altijd. In elk geval in de middag en avond dan. Na een lange rit zijn we eindelijk aangekomen in Tarifa aan de Costa de Luz. Het meest zuidelijke puntje van Spanje. Aan de overkant van het water, de Straat van Gibraltar, zien we de bergen van Marokko. Een groepje windsurfers vliegt over het heldere warme water onder een strak blauwe hemel. Want ondanks dat het vaak (hard) waait, schijnt hier ook vaak de zon en die combinatie maakt deze regio voor vele Spanjaarden een aantrekkelijke vakantiebestemming.

RTEmagicC_401_tarifa3_02.jpg  RTEmagicC_401_tarifa2_02.jpg

De camping is snel gevonden en we zetten zo snel mogelijk ons tentje op. Heerlijk, kamperen en duiken! We strekken onze beentjes en genieten van een koel drankje terwijl de zonsondergang zijn intrede doet.

Een beetje uitgerust van de lange rit van Madrid naar Tarifa (ruim 700 km), die door de massale uittocht vanwege het lange Paasweekend van de Madrilenen een stuk langer duurde dan gepland (9 uur: zeg maar van Amsterdam naar Parijs op en neer zonder file), gaan we op zoek naar een leuk tentje voor een hapje. Het is net negen uur geweest en Tarifa begint zich op te maken voor de avond. We vinden een leuk Italiaans tentje aan het hoofdplein en we genieten van een lekker pastagerecht en een pizza.

RTEmagicC_401_tarifa5_02.jpg  RTEmagicC_401_tarifa4_01.jpg

Yellow-Sub

Het duikcentrum Yellow-Sub bevindt zich in het havengebied, niet ver van de Fast Ferry naar Tanger. Er lijkt genoeg parkeerruimte voor de deur, maar schijn bedriegt. Je mag er niet zonder vergunning parkeren, maar, verzekert de duikleider ons, er wordt zelden gecontroleerd, al wil hij niet de verantwoording daarvoor nemen.

RTEmagicC_401_tarifa12_02.jpg  RTEmagicC_401_tarifa7_02.jpg

We verzamelen onze spulletjes in het duikcentrum en beginnen onze duiksetjes in orde te maken en ons om te kleden. Het duikcentrum is ruim opgezet en voorzien van nette faciliteiten. Er zijn kluisjes aanwezig om waardevolle spullen in op te bergen (uiteraard moet je de sleutel ergens achterlaten of met je meenemen tijdens de duik). De duikleiders spreken een verscheidenheid aan Europese talen, zoals Duits, Engels, Nederlands en uiteraard Spaans (al kan dat per dag variëren). Net als we ons in ons duikpak wurmen, wordt er vanaf buiten gealarmeerd dat de lokale policia is gesignaleerd. Ik strompel naar buiten en inderdaad een eindje verderop aan het begin van de parkeerstrook staan twee agenten driftig notities te maken. Oeps. Snel zoek ik de autosleutels (veilig opgeborgen in een kluisje, maar waar is de sleutel!)… half in mijn natpak ren ik naar onze auto en zie dat de policia al tot op ongeveer 4 auto`s is genaderd. Snel gooi ik nog wat laatste spulletjes eruit en met m`n meest onschuldig gezicht rijd ik langs de agenten van de parkeerplaats af. Een stukje verderop vind ik langs de weg een parkeerplekje.

RTEmagicC_401_tarifa8_03.jpg   RTEmagicC_401_tarifa6_03.jpg

La Isla de las Palomas

Als ik terugkom, heeft mijn buddy al wat van mijn taken overgenomen en we zijn bijna klaar om te vertrekken. Eerst worden nog alle spulletjes aan boord gehesen en dan begint de korte vaartocht. Er wordt vanuit Tarifa met name gedoken op Isla de las Palomas, het eiland van de duiven, een kleine landuitstulping ten zuiden van het dorp, verbonden aan het vasteland middels een smalle weg. De duikstekken zijn dichtbij maar niet vanaf de kant bereikbaar vanwege de steile rotswanden en het feit dat het een afgesloten militair terrein is. Dit is werkelijk het meest zuidelijke puntje van het Spaanse vasteland en het punt waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten. Dit heeft natuurlijk ook impact op de vissoorten en het onderwaterleven dat hier voorkomt.

Afhankelijk van de windrichting wordt er in de Middellandse Zee of in de Atlantische Oceaan gedoken. Dat belooft dus wat!

Onderwaterleven 

Tijdens ons verblijf van twee te korte dagen maken we vier duiken aan, met name de westzijde van het kleine `rotseiland`. Het zicht is redelijk maar niet fantastisch (zo wordt ons verteld). Maar aangezien we niet beter weten, vinden we het eigenlijk reuze meevallen! De watertemperatuur (gemiddeld 14 graden in de winter en 20 graden in de zomer) is aangenaam genoeg om in een enkele 7 mm te duiken. Het onderwaterleven is redelijk divers (voor een een Spaanse duikstek) met gele anemoontjes, naaktslakken, octopussen, rockfishes en het rode zachte koraal.

Als onderwaterfotograaf is het toch altijd net iets anders duiken. Gelukkig heb ik een uitstekende buddy die mij en de groep met duikleider goed in de gaten houdt. Daarnaast weet ze ook altijd de meest verstopte beestjes te spotten waar de rest van de groep al argeloos langs is gezwommen. Dat maakt het voor mij natuurlijk lastig omdat ik in heel korte tijd een leuke foto moet proberen te maken; anders is de groep alweer uit het zicht. Maar ik probeer het met een fantastische rockfish, het schattige wierslakje, maar zeker ook de onopvallende octopus die zich niet laat storen tijdens haar siësta.

RTEmagicC_401_tarifa9_01.jpg   RTEmagicC_401_tarifa10_02.jpg

TarifaRTEmagicC_401_tarifa11_02.jpg

Aan het eind van de dag worden we beloond met mooi schemerlicht dat over het baaitje valt. Hierna kan er in Tarifa op vele locaties worden genoten van een drankje en hapje en wat later de avondmaaltijd. Houd er rekening mee dat vele restaurantjes niet voor 20 uur, en soms pas om 21 uur, de deuren openen (met uitzondering van de pizzeria`s en fastfoodketens). Daar tegenover staat wel dat de keuken vaak tot na middernacht open is.

In de verte zijn de lichten van Tanger te zien. Onder het genot van een glaasje vino blanco blikken we op de laatste dag met een glimlach terug op onze trip naar het verre zuiden.

RTEmagicC_401_tarifa15_01.jpgRTEmagicC_401_tarifa16.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief