Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Een mooi rondje om het platform

René sloeg noodgedwongen een weekje over, maar vanavond duikt hij weer onder. Het plan is een rondje rond het platform, lees mee wat hij daar allemaal tegenkomt.

Vorige week zat ik drie dagen in Londen voor een cursus, dus de woensdagavond duik zat er niet in. Deze week gaan we weer op pad, mijn droogpak is weer terug van Dufare met een goed passende nekseal als het goed is. Het is hoogwater bij de Bergse Diepsluis, dus een mooie gelegenheid om die daar te gaan testen.

Het is een mooie rustige herfstavond, er staat weinig wind en in de verte zien we het avondrood nog aan de horizon. Als we bij de Bergse Diepsluis aan komen rijden zien we de grote bak met zoutwater al voor ons liggen, de Oosterschelde is weer bijna helemaal gevuld. Ik krijg er meteen zin in. De parkeerplaats is nog leeg, maar net nadat we geparkeerd hebben, komen er nog een paar auto’s bij. We kleden ons om en ik voel meteen dat de nekseal een flink stuk strakker zit, die gaat ongetwijfeld lekdicht zijn. Het water van de Oosterschelde ligt er mooi bij en ziet er vanaf de kant best helder uit. Mijn plan is om bij het platform te starten en dat vindt Goof een goed idee, dus duiken we voor de verandering eens een keer samen. Dat doen we niet vaak, dus dat is eigenlijk best weer eens leuk!

20171023_786_Bergse_Diepsluis002_LOGO-57522

We duiken onder en ik zie op een paar meter vanaf de trap meteen een grote platvis liggen. De ogen staan wat wijder uit elkaar en de staart is wat ronder, ik denk dat het een tarbot is. Die heb ik nog niet vaak gezien, sterker nog…het is misschien wel de eerste keer. Omdat we er net inliggen en het stof van de instap achter ons aan komt, laat ik het maken van een foto achterwege. Dat wordt toch niks, dus duiken we verder. Ik zet koers richting het platform en laat me over de zandvlakte en de helling afzakken en Goof volgt. Heremietkreeftjes rennen in het rond en af en toe schiet er een garnaal weg. Het water is erg helder vanavond, dat treffen we mooi. Het duurt ook niet lang voordat ik het platform gevonden heb en laat het met mijn lamp aan Goof zien. We kiezen ieder een kant en struinen op ons gemak het platform af. Die is mooi begroeid met anemoontjes.

20171023_786_Bergse_Diepsluis003_LOGO-57522

Als het zicht zo goed is, geniet ik altijd extra. Voor mij is goed zicht een stuk comfortabeler duiken, je kunt immers lekker ver kijken, ik hou niet van dat opgesloten gevoel bij slecht zicht. Zo zie ik op een afstandje, iets dieper achter het platform, een paar steenbolkjes over de bodem cruisen. Ze lijken zich niet veel van mijn lamplicht aan te trekken en komen zelfs een beetje naar me toe. Ik tel er acht en zie dan dat er onder het platform nog een paar zitten, het zijn mooie vissen om te zien, dus ik geniet er van. Aan de achterkant zie ik een mooie grote pauwkokerworm, een perfect model voor wat foto’s.

Goof ligt inmiddels aan de andere kant van het platform en ik zie zijn flitsers ook regelmatig flitsen. Hij is dus ook lekker aan het fotograferen. Goof wijst me nog op een mooie zeedonderpad op de bovenkant van het platform, het duurt wel even voordat ik snap wat hij nu eigenlijk aanwijs. Deze vis is beweeglijk en zwemt wat heen en weer, misschien wat zenuwachtig geworden van het licht. Ik kan slechts een paar foto’s maken en daarna gaat hij erg onhandig ondersteboven hangen, dus ik laat hem verder met rust.

20171023_786_Bergse_Diepsluis018_LOGO-57522

Uit mijn herinnering weet ik dat er een zeedahlia moet liggen achter het platform en besluit die eens te gaan zoeken. Het duurt even voor ik hem vind, de zeedahlia zit dichter bij het platform dan ik dacht. De tentakels hebben een grauwe kleur, niet echt een mooie zeedahlia dus. Wat leuker is, is de paling die een meter verderop zijn kopje uit een holletje steekt. Dat is weer even geleden zeg dat ik zo’n ontmoeting had. Door mijn lamplicht kruipt hij weer snel weg, een foto maken lukt me dan ook niet. Inmiddels ben ik al weer een tijdje op zo’n dertien meter diepte en besluit dat ik maar eens op mijn gemak richting het ondiepe deel moet gaan.

Onderweg fotografeer ik nog een kleurrijke Japanse zakpijp, wat anemoontjes en andere eenvoudige onderwerpen. Hier en daar zie ik een kreeft voorbij wandelen en ik tref weer een zwarte grondel die graag meewerkt met een fotosessie. Visportretjes zijn altijd leuk om te maken, ook al is de zwarte grondel een erg algemene soort. Tevreden duik ik verder en zie ik een mooie jonge sepia op het zand liggen. Hij is erg beweeglijk en zwemt steeds kleine stukjes. Ik probeer hem al zwemmend vast te leggen, maar dat gaat echt niet lukken. Als ik uiteindelijk een paar foto’s heb kunnen maken zie ik dat Goof er aan komt, dus ik toon hem de sepia. Zo kan hij ook van het diertje genieten en ga ik weer verder op zoek tijdens de afronding van mijn duik.

20171023_786_Bergse_Diepsluis033_LOGO-57522

In het ondiepe deel is het nog een kleurrijk geheel met de nog overeind staande wieren, koornaarvissen hangen doodstil in de waterkolom en soms danst er een geknikte aasgarnaal in mijn lamplicht. Het is een mooie toer richting de trap en met een tevreden gevoel stap ik het water uit. Een goed passende nekseal, goed zicht, lekker rustig onderwater en veel leuke dingen gezien. Na de duik genieten we nog even na met een bakkie koffie en taart die onze dochter en zoon hebben gebakken. Alweer een prima woensdagavondduik om op terug te kijken!

Max. diepte 13.5m, temp. 12gr.C., zicht 4-5m, duiktijd 68min.
Duik 786 (Bergse Diepsluis, woensdag 25-10-2017, 20.00u)

20171023_786_Bergse_Diepsluis047_LOGO-57522

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief