Peter Vodegel – Koraalkwekerij zorgt voor nieuw leven
Meer dan 200 duiken maakte Duikreporter Peter voor het koraalkweekproject in Kenia. En hoe mooi is het dan om te zien dat het werkt. Lees zijn verhaal en kijk ook de video!
Datum: 05-04-2022
Duiklocatie: Swahili Beach Resort, Diani, Kenya
Voor het nieuwe koraalrif herstel project in Diani heb ik iets meer dan 200 duiken gedaan als marine bioloog. Deze duik pik ik daar graag uit omdat we deze keer goed zicht hadden en er van alles gaande was.
Zoals gebruikelijk hadden we eerst met de kapitein afgestemd of het weer het toeliet om te gaan duiken, het regenseizoen was immers net begonnen. Ik en Guido zouden een onderhoudsduik gaan doen, dat betekent dat we de koraalkwekerijen repareren van eventuele schade en schoonmaken van alg. We maken de kwekerijen schoon met een harde borstel en een tandenborstel. Te veel alg op de kwekerijen vertraagd namelijk de groei van de koralen. Waardoor het dan weer langer duurt om het koraal te oogsten en uit te kunnen planten op het kapotte rif. Want daar draait het allemaal om: kapotte koraalriffen een kickstart geven met nieuwe koralen zodat vissen terugkomen en de riffen daarna zelfstandig kunnen herstellen.
Het was redelijk goed weer en we vaarden door het kleine kanaal in het binnenrif naar het buitenrif, waar de koraal kwekerijen zich bevinden. Hier bij het buitenrif zijn nog stukken intact levend koraalrif te vinden en gebieden die de potentie hebben om weer te herstellen van degradatie als ze daar de mogelijkheid toe krijgen. Vanaf de boot merkten we al op dat het zicht onderwater goed was. Normaal gesproken varieert dit tussen de zeven en 15 meter, maar deze keer was het 30 meter.
Ali, de kapitein, zette ons af bij de kwekerijen en we gingen omlaag. Het was een fantastisch beeld, alle 16 koraal kwekerijen met alle 1200 koraal fragmenten waren goed zichtbaar en het stikte van de activiteit van het zeeleven. Surgeonfish, parrotfish en rabbitfish waren volop aan het grazen op de algen op de kwekerijen, cornetfish waren aan het jagen op kleine vissen en gebruikten de koraal kwekerijen om achter te schuilen.
Met genot was ik alles in mij aan het opnemen en er kwamen wat tranen van vreugde in mijn ogen. We hadden hard gewerkt om dit project te starten en al in de kweek fase, nog voor het grootschalig uitplanten, zagen we het positieve effect op het zeeleven. Voordien was deze locatie namelijk een zanderige omgeving met een beperkte hoeveelheid leven en nu gebeurde er van alles om ons heen. Ik besloot om wat goede foto’s en filmpjes te schieten. Ik ging eerst naar de kunstriffen, bottle reefs, die gebruikt worden om lokale Kenianen en vrijwilligers te trainen in koraalrif herstel.
Een agressieve Threespot damselfish maakte wat schijnaanvallen en een blacktip grouper zat tussen één van de bottle reefs. Na wat foto’s te hebben gemaakt zwom deze grouper terug naar een klein stukje gezond rif en ik volgde hem. Hier poseerde hij mooi naast een zeester.
Ik zwom door naar de kwekerijen, waar mijn collega een koraalkwekerij aan het schoonmaken was met zijn tandenborstel. Ik keek wat rond en zag dat sommige koralen fluoriserende roze uiteinden hadden, die normaalgesproken niet roze zijn. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de hogere temperaturen, het water was 30 graden momenteel, terwijl het 27 graden hoort te zijn. Deze hogere temperatuur is slecht voor de koralen en ze maken soms hun eigen fluorescerende zonnebrand aan om de langdurige gevolgen van de hogere temperaturen tegen te gaan.
Als de temperatuur van het zeewater te lang te hoog is dan verbleken de koralen. Doordat bij hogere temperaturen de fotosynthetische reactie sneller gaat kunnen er giftige stoffen in de symbiotisch algen in het koraal ontstaan, dan stoten de koralen deze algen uit en verliezen hun kleur en verhongeren langzaam. Ik hoopte dan ook dat de temperatuur snel weer zou zakken.
Nadat de duik er voor de helft al op zat was het tijd om te doen waar ik daadwerkelijk voor kwam: Een koraalkwekerij schoonmaken. Op de foto met de cornetfish is te zien dat de kwekerij overgroeid is met algen, dit moest ik er dus af poetsen. Eerst gebruikte ik een tandenborstel om de vislijnen schoon te maken waar de koralen aan hangen, na dit gedaan te hebben voor 100 koralen pakte ik de grote borstel om de kwekerij zelf schoon te boenen. Ik lette hierbij goed op of ik niet per ongeluk een decorator crab of nudibranch over zijn kop boende.
Toen onze duik er bijna opzat zag ik de stingray weer en ging naar hem toe voor een foto. Deze keer bleef hij niet zitten en zwom een paar rondjes om mij heen.
Bijna bij elke duik bij de kwekerijen gebeurd wel iets, van octopussen die je aandachtig aanstaren en inktvissen die inkt voor je achterlaten tot schildpadden en scholen vissen die langs komen zwemmen. Maar toch was deze duik met het goede zicht en de vele gebeurtenissen één van de mooiste duiken die ik heb gedaan.
Bedankt voor deze mooie conservation duik Reefo Divers Diani en hopelijk kom ik weer terug naar Kenia om met jullie te duiken. https://www.reefodiversdiani.org/
2 reacties
Jara Goudappel
Beste meneer Vodegel,
dit jaar zijn wij druk bezig met ons PWS. Wij hebben het over koraal en het kweken daarvan. Voor dit profielwerkstuk is onderzoek nodig en wij hoopten dat u een enquête voor zou willen invullen. Alvast bedankt voor uw tijd.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdu2e0OVatB0CDKxyBdLnZ6WG5ILZ__-ptbvNXOe54zi-A8nA/viewform?usp=sf_link
Vriendelijke groet,
Jara en Esmee uit 6VWO
Peter Vodegel
Ik kan deze niet invullen, want:
“This form can only be viewed by users in the owner’s organisation.”
Jullie moeten de settings aanpassen.
Jullie kunnen me anders ook een linkedin bericht sturen. Peter vodegel