Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Maikel van Niftrik – Bootproject van De Waterman

De Waterman laat een bootje afzinken in de Geffense Plas. Het is alweer het tweede project van de duikvereniging uit Oss. Duikreporter Maikel is erbij.

Zondag 7 juni 2020 na een korte voorbereidingsperiode was het zover;

Het laten afzinken van het tweede bootwrak in de Geffense plas.

Een verdere aanvulling van het, in ontwikkeling zijnde, onderwaterpark van de Waterman. Deze tweede boot had eigenlijk al onderwater moeten liggen. Zaterdag 21 maart, ons land was nog niet tot een stilstand gekomen, stond een en ander gepland. De eerste aanpassingen waren wel al van kracht (geen handen schudden en bij klachten thuisblijven). Er was nog heel veel onduidelijk en we waren niet helemaal zeker of alles wel veilig kon plaatsvinden. We hebben toen besloten om het afzinken uit te stellen, naar een latere datum en de ontwikkelingen af te wachten. Achteraf een verstandige keuze.

Na maanden van minimale sociale contacten was het weer fijn om iets te kunnen ondernemen met elkaar als vereniging. (Al is het nog met een kleine groep). De werk- en veiligheidsplannen stonden allemaal nog klaar op mijn pc. De agenda’s van de meeste van ons zijn nog niet echt super vol, dus alles was lekker snel geregeld.

In de week vooraf iedereen nog even een mail gestuurd met het werk- en veiligheidsplan, zodat iedereen precies weet wat er verwacht wordt. In oktober 2017 hebben we onze eerste boot laten afzinken en op basis van deze succesvolle ervaring hebben we besloten om, het klaarmaken, vervoer naar de afzinkplek, het afzinken en het plaatsen (op de juiste locatie), precies hetzelfde uit te voeren als bij de eerste boot.

Zondagmorgen; iedereen staat klaar op de parkeerplaats bij het clubhuis. Tom is er met zijn Volvo L70H loader en ook Cees is gearriveerd met zijn zodiac, het grote materieel wat we nodig hebben voor onze werkzaamheden. Alexander heeft alle hijsmaterialen geregeld, Rob en ikzelf assisteren daar waar nodig en Heino is de veiligheidsman deze dag. Vliegensvlug heeft Alexander de hijskettingen geplaatst en wordt de boot opgepakt door Tom, alsof het een speelgoedbootje betreft, van zijn tijdelijke stallingsplek. Hier is afgelopen winter de boot schoongemaakt en zijn alle milieuschadelijke materialen verwijderd. Er moet nu een klein stukje gereden worden over de parkeerplaats, even tussen de bomen door, door de poort manoeuvreren, om de boot vervolgens 1 meter lager op het strand te plaatsen.

Maikel-van-Niftrik_Waterman_Bootproject_01-99823

Tom moet nu met de loader even omrijden om ook op het strand te kunnen komen. Daar pakt hij de boot weer op en verzet hem naar de waterkant. Cees en ik hebben ondertussen de boot te watergelaten en naar de plek gevaren waar de boot nu ligt. Aan de waterkant kunnen we nu met behulp van de loader de IBC-containers aan de boot vastmaken. Deze IBC’s hebben in het water een hefvermogen van 1000kg per stuk. Voor het afzinkplan hebben we er 3 nodig. De boot heeft een gewicht van net onder de 2000kg. Met 3000kg aan hefvermogen meer dan genoeg dus. 1 IBC wordt met spanbanden op het midden van de boot op het dak vastgemaakt. Vervolgens plaatsen we 1 IBC’s aan de voorkant en 1 aan de achterkant van de boot. Deze twee worden met hijskettingen vastgemaakt aan bevestigingspunten op de boot. Alles is nu gemonteerd en klaar voor de volgende fase.

Het is nu nog even wachten op Dave en Mike, die hun eerste van twee examenduiken aan het maken zijn met en voor hun nieuwe Revo-rebreathers. Als ook zij samen met instructeur Jose uit het water zijn, wordt de plas door Heino vrijgegeven. Alle duikers hebben het water nu verlaten.

Maikel-van-Niftrik_Waterman_Bootproject_02-99823

Maikel-van-Niftrik_Waterman_Bootproject_03-99823

Tom geeft met zijn loader de boot een “zetje” en Cees kan nu, doormiddel van een sleeplijn, de boot met zijn zodiac naar de, vooraf gemarkeerde, afzinklocatie trekken. Hier aangekomen trekt Alexander (vanuit de zodiac) de in het wrak aanwezige kogelkraan open, het afzinken is begonnen. Niemand is tijdens het vollopen en zinken in de buurt van de boot. Het is namelijk niet te voorspellen hoe een boot zich gedraagt tijdens het afzinken. Na een paar minuten slaat hij om en zinkt. De eerste boot maakte een mooie sierlijke neusduik, maar deze valt lomp op zijn kant en zinkt vervolgens.

Maikel-van-Niftrik_Waterman_Bootproject_04-99823

De boot wordt tijdens het zinken opgevangen door de gemonteerde IBC-containers en komt, rechtop, aan de containers te hangen met de onderkant op 8 meter diepte. De twee IBC’s aan de voor en achterkant zorgen ervoor dat hij niet dieper kan zinken als de vooraf door ons bepaalde diepte. Nu kunnen we de boot met behulp van de sleeplijn en de zodiac naar de vooraf gemarkeerde locatie slepen en goed positioneren. Als de boot op zijn plek hangt zwemmen we naar de IBC’s aan de voor en achterkant van de boot (alle IBC’s zijn op zijn kop gemonteerd, met de kraan naar de bovenkant) en draaien tegelijk de kranen open. Hierdoor kan er weer water in en verliezen zij hun hefvermogen. De boot zinkt nu en de IBC op het dak zorgt er nu voor dat hij niet om kan vallen en dat hij mooi rechtop op de bodem terecht komt. Ondanks dat hij nog maar 2 meter hoefde te zinken zie je de boot, tijdens het laatste stukje zinken, toch nog wat afdrijven en komt hierdoor iets dieper dan gepland op de bodem terecht.

Nu hij op de bodem ligt kunnen we naar beneden en openen hier de kraan van de IBC op het dak van de boot. Ook deze loopt vervolgens vol en verliest hierdoor zijn hefvermogen. Nadat we alles gecontroleerd hebben maken we de gebruikte materialen los van de boot. We blazen weer wat lucht in de IBC’s en deze stijgen weer op naar de oppervlakte en nemen de hijskettingen en spanbanden ook direct mee naar boven.

De boot staat nu mooi rechtop, met zijn neus naar ons clubhuis, op een diepte van 11,5 meter (de planning was 10 meter) in de Geffenseplas. Het zicht is inmiddels wel super slecht geworden, dus de eerste onderwaterfoto’s van de boot laten nog even op zich wachten. We stijgen weer rustig naar de oppervlakte, waar de containers al netjes klaarliggen. We brengen vervolgens alle spullen weer naar de waterkant. Tom zet de IBC’s met de loader weer netjes weg en de hijsmaterialen worden weer netjes schoongemaakt en te drogen weggelegd.

Maikel-van-Niftrik_Waterman_Bootproject_05-99823

Als laatste leggen we een kunststof duikerbuis van 6 meter lang en een diameter van 120 cm nog even klaar op het gras naast het clubhuis. Deze buis is onderdeel van het volgende onderwater project. Deze buis wordt de komende weken klaar gemaakt om toegevoegd te worden aan ons onderwaterpark. Deze zal bovenop twee betonnen bakken vastgezet worden op een hoogte van ongeveer 1,5 meter boven de bodem.

Hierover later meer….

Cees heeft ondertussen zijn Zodiac weer op de boottrailer achter zijn bus staan en Tom brengt samen met Rob de loader even terug. De inmiddels droge hijsmaterialen worden weer in kratten opgeborgen en de duikspullen weer in de auto’s gezet. Nadat iedereen klaar en terug is, hebben we wel een lekker koud biertje verdiend. Dit natuurlijk buiten op het terras bij ons clubhuis. Nog even na kletsen en genieten van het mooie uitzicht over onze duikplas. Dat we hier maar snel weer met meerdere een gezellige dag of avond mogen hebben. Misschien na 1 juli weer??

Wil je ook eens op bezoek komen bij de Waterman? Iedere eerste zondag van de maand (behalve in januari en augustus) is het clubhuis open voor gastduikers. Je kunt dan, tegen een kleine vergoeding, gebruikmaken van de voorzieningen van de Waterman. Verenigingen kunnen ook op afspraak buiten deze zondagen komen duiken.

Neem hiervoor even contact op met de Waterman (www.de-waterman.nl).

Neem zolang er beperkingen van kracht zijn i.v.m. het coronavirus altijd even contact op met de Waterman, voordat je wil komen duiken. Je krijgt dan wel te horen wat de actuele regels zijn wanneer je wil komen duiken.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief