Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Haloclines in Mexico fotograferen

Een onscherpe foto? Dat is precies wat een duiker ervaart die door een halocline zwemt. Om je heen lijkt alles onscherp en het water troebel. Duikreporter Brenda de Vries laat zien hoe het is om in een halocline in Mexico te zwemmen.

Haloclines, je vindt ze ook in Malta, maar zeker Mexico staat er om bekend. Het zoute water (onder) mengt niet met het zoete water (boven) Meestal zijn ze leuk om er doorheen te duiken, en bijzonder irritant als je als 2e of 3e duiker langere tijd achter de voorste duiker door een halocline moet zwemmen. Je ziet dan gewoon niets, alleen een waas. Na een half uur ben je de halocline dan echt wel beu.

 

halocline-73860

Maar ben je de voorste duiker, dan is een halocline gewoon leuk. Je ziet een duidelijke scheiding in het water liggen. Het is soms zo strak dat het net een spiegel is.  Maar haal je je hand er doorheen, dan wordt het meteen troebel er achter. Dit is dus ook wat je buddies achter je zien.

 

halocline1-73860

Maar de cenote Naharon had gelukkig een tunnel waar je als achterste duiker ook nog even kon spelen met de halocline. Als je er in zwemt zie je niets, ga je er boven zwemmen dan zie je je teamgenoten verdwijnen in het troebele water. Zwem je er net onder dan zie je de bellen de halocline verstoren en wordt het boven je troebel.

Dus de camera meegenomen. Af en toe is het erg lastig omdat de camera ook niet kan focussen, maar een aantal foto’s zijn gelukt.

halocline2-73860

Gelukkig weigerde mijn Gopro dit keer geen dienst en is ook een filmpje van de duik gelukt. Zie onderaan.

halocline3-73860

De grot zelf is ook erg mooi. Het zoute water geeft alles een blauwe gloed, in het zoete gedeelte heerst een ‘groene aanslag’. Alles is daar donkerder en het is net of het licht van je lamp geabsorbeerd wordt.

Al met al weer een leuke duik van 2.5 uur.

halocline4-73860

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief