Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

De twaalfde van de twaalfde

Voor Stans van Hoek heeft het getal 12 een haast magische betekenis. Want op 12-12-12 om 12.12 uur maakt zij haar 1212ste duik. Mandy Teernstra sprak met Stans.

Ik zit met Stans van Hoek aan de koffie. Moet zij nog worden voorgesteld aan de duikwereld? Ik heb het gevoel dat iedereen haar wel kent. Als Duikreporter op DuikeninBeeld, als vrolijke noot op de duikstekken, als fanatiek lid van het Duikforum of vanwege haar opvallende roze uitrustingstukken.
 Het voorstelrondje sla ik dus maar gewoon over. Ik weet dat Stans aanstaande woensdag duik 1212 wil maken. Net heeft ze duik 1210 gemaakt en voor maandag staat nummer 1211 op het programma. Het zou dus moeten lukken.

Maar ik vraag me ineens af waar het idee vandaan komt. Stans is eigenlijk gaan duiken door haar zoon. Die haalde op zijn 11e zijn jeugdduikbrevetten bij de NOB en Stans wilde als een echte moederkloek mee op zijn duiken.
 Zo kreeg Stans in 1995 haar eerste zwembadlessen. Op mijn vraag of ze nog steeds duikt met haar zoon, moet ze helaas ontkennend antwoorden. Zoonlief heeft een medisch probleem gekregen dat niet meer samenging met duiken. Ze hebben hun passie zo’n 60 duiken gedeeld.

RTEmagicC_1995_Het_begin_02  RTEmagicC_1e_Live_aboard

Mei 1996 maakt Stans haar eerste buitenduik in het Twiske. Het duikvirus zal haar niet meer loslaten.
Stans heeft al op vele plaatsen in de wereld gedoken. Eigenlijk vindt ze het moeilijk om te kiezen wat nu een hoogtepunt is. Ze vindt elke duik wel iets leuks of moois. Een hele spannende, maar mooie was de duik op de Thistlegorm. En om in Egypte te blijven heeft ze nog niet zo lang geleden een bezoek gebracht aan de Salem Expres. Indrukwekkend vond ze dat. Ze wordt er even stil van.

Dieptepunten? Nee die zijn er niet. Later belt ze me op en zegt ze: «Ik had het geblokt, maar mijn afgrijselijke meervoudige beenbreuk in Hemmoor was natuurlijk een dieptepunt.» Ik bewonder Stans om haar vechtlust en doorzettingsvermogen want alle keren staat ze na de revalidatie weer aan de waterkant met haar dubbel 12-set.

Maar dan nu de hamvraag: «Hoe kom je bij 1212?» Stans legt uit dat ze iets met getallen heeft. Eigenlijk wilde ze vorig jaar op 11 november haar 1111ste duik maken. Maar dat lukte uiteindelijk toch niet, door allerlei tegenslag. 
Toen bedacht ze dit jaar dat duik 1212 op 12 december misschien wel mogelijk was. En nu is het dan bijna zover.

Woensdag 12 december 2012 hoopt ze om 12 minuten over 12 met 12 buddy’s op 12 meter haar doel te bereiken. Duik 1212. Een duikdiepte tot op 12 centimeter precies hoeft niet per se.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief