Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Macroleven op Cuba

Geen doel, maar gewoon lekker fotograferen. Duikreporter Brenda de Vries kiest voor macrofotografie tijdens deze duik in Varkensbaai, Cuba.

Nog maar 2 duikjes in de Varkensbaai. We zullen het zeker gaan missen. Het is gewoon heel relaxed.

De instap is weer eens vergane glorie, het begint gewoon te worden. En onze gids weet vast hoe we weer uit het water kunnen komen als we bij de betonplaat het water in springen. Met wederom een kazemat.

LosPinos-124969

Deze duik zal wederom naar ongeveer 30m gaan, en de macrolens zit er nog op. Een doel voor deze duik heb ik niet echt, gewoon lekker fotograferen. En omdat het de macrolens is worden het dus visjes en ander klein spul.

LosPinos1-124969

Al vrij snel vind ik een stuk oranje spons en misschien is het wel leuk om daar een detailopname van te maken. Oranje is tenslotte toch de kleur van Nederland. Ik vind het eindresultaat wel leuk, maar geen WK foto waardig. Dus leuk geprobeerd, leuke oefening, maar dit strepen we door. Toch zie ik thuis leuke details in deze foto waardoor ik besluit de foto wel te bewaren.

 

LosPinos2-124969

Een paartje vissen is ook altijd interessant en meestal zijn deze vissen nogal schuw en lukt het niet ze op de foto te krijgen zoals ik wil. Of alleen 1 komt er goed op. Hier staan er 2 op en eigenlijk ben ik best tevreden, maar ook hier wordt de foto voor een wedstrijd afgekeurd wegens niet speciaal en goed genoeg.

 

LosPinos4-124969

En soms kom je wat tegen waarvan je niet weet wat het is en niet weet hoe je het op de foto kunt krijgen zodat het ook een mooie foto wordt. En dit is zo’n foto geworden. Ik heb van alles geprobeerd, maar echt super goed is het niet geworden. Maar omdat ik nog steeds niet weet wat er allemaal op de foto staat gooi ik hem niet weg. Wie weet kom ik er nog eens achter. Het is voor mij wel een leuke herinnering, niveau vakantiekiekje. En die foto’s moet je soms ook koesteren. Bovendien hou ik van de kleuren.

 

LosPinos3-124969

Met het thema van het WK, kokerwormen ga ik ook nog even aan de slag. Ze moeten fotogeniek zijn, dat zijn ze ook wel, maar al heel snel wordt het onderwerp een 13 in een dozijn foto. Ik neem van allerlei hoeken foto’s, van allerlei kleuren kokerwormen. Deze vind ik eentje die mag blijven in de verzameling foto’s die ik bewaar, sterker nog, deze vind ik zelfs goed gelukt. Als ik dit op het wk maak ben ik best tevreden. En wie weet maak ik nog eens een fotoboek, dan komt deze foto er ook absoluut in.

En dan, tja, ook hier zit de duik er naar 85 minuten weer op. We zijn maar kort op diepte geweest. De maximale diepte was 28m, en dit keer zaten we niet in deco. Dat kan dus ook nog in Cuba. De fles is weer tot 20 bar leeggaan, maar het laatste stuk zit je op max 4m en kun je eventueel boven water weer naar de kant zwemmen. Stroming hebben we hier niet.

We vragen ons wel af waarom het WK niet hier gehouden wordt, want het is natuurlijk wel orkaanseizoen en regentijd. En hier kun je altijd duiken. Varadero trekt mij sowieso niet echt, het blijft in mijn ogen geen Cuba, maar gewoon een toeristenbestemming. Wij proeven het echte Cubaanse leven, wij overnachten bij mensen thuis. En we hebben zelfs paardgereden in Vinales. Ja, het eten is saai, we hebben last van stroomstoringen, maar we rijden wel elke dag in een classic car uit 1954. Het bijzondere is er inmiddels af. De avond van aankomst was het bijzonder, maar inmiddels hebben we elke dag in zo’n auto gezeten dat het gewoon geworden is.

Maar een WK in deze hoek van Cuba organiseren zal er niet in zitten. Er zijn hier geen geschikte hotels en er is ook niet genoeg duikinfrastructuur. Qua weer zou het wel een veiliger keuze zijn. Want vanuit Varadero rijden ze naar de Varkensbaai als er daar niet gedoken kan worden. We hopen dan maar dat het weer tijdens het WK goed zal zijn.

Nog 1 duik en ons avontuur zit er hier op. Tot nu toe was het echt genieten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief