Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Clownvissen profiteren van klimaatverandering

Clownvissen zullen mogelijk profiteren van de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de vissen worden grootgebracht in water dat drie graden warmer is dan het zeewater in hun natuurlijke leefomgeving, wordt hun stofwisseling efficiënter.

Daardoor groeien de dieren beter: ze worden groter en zwaarder. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.

Energie

De wetenschappers kweekten verschillende groepen driebandanemoonvissen – ook wel clownvissen genoemd – in hun laboratorium. Sommige vissen werden grootgebracht in water dat even warm was als het zeewater in het westelijke deel van de Stille Oceaan, waar de soort van nature voorkomt.

De andere clownvissen leefden in een aquarium met water dat 1,5 of 3 graden warmer was.

Uit het onderzoek bleek dat de vissen in de warmste leefomgeving zich in bepaalde opzichten beter ontwikkelden. Ze slaagden erin om meer energie te halen uit de aërobe verbranding van vetten. Daardoor werden de vissen gemiddeld 8 procent groter en 29 procent zwaarder.

Voortplanting

Volgens hoofdonderzoekster Jennifer Donelston suggereert het onderzoek dat sommige diersoorten kunnen profiteren van de opwarming van de aarde. “Het is niet voor alle soorten slecht nieuws”, verklaart ze op nieuwssite New Scientist.

Het onderzoek is echter te kleinschalig om definitieve conclusies te trekken over de invloed van klimaatverandering op clownvissen.

De opwarming van het zeewater zou volgens de wetenschappers ook een negatieve invloed kunnen hebben op eigenschappen van de dieren die niet zijn getest, zoals hun voorplantingssucces.

Bron: NU.nl

Foto: Edwin van der Sande

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief