Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Carla van Westing – Topduiken

Locatie Zeelandbrug

 

Carla en haar buddy Lilian kijken terug op een geslaagde dag in Zeeland. Geslaagd mede door paar heerlijke duiken.

De wekelijkse weekendduik wordt door 1 van de mannen van de vereniging uitgezet. Alleen is het animo niet zo groot deze keer, er sluit zich slechts 1 andere heer aan en Lilian en ik. Wij dames gaan voor een dagje Zeeland, met 2 duiken. We verzamelen vroeg, maar halen toch de LW kentering bij de brug niet, die is gewoon te vroeg. Maar dat mag de pret niet drukken.

Bij de brug aangekomen is het heerlijk rustig en we kleden ons om. Het weer is geweldig, volop zon. Lilian en ik dippen onder en het is heerlijk licht onder water. Wat een genot. Het stroomt helemaal niet, dus we zakken lekker af om daarna richting pijler te gaan. Het is echt superlicht onder water, tot we in de schaduw van de brug komen natuurlijk. We speuren heerlijk alle blokken af, maar ook het zand er tussen in. Wij zijn echte slakken fanaten, dus dat is eigenlijk wel altijd onze hoofd-opdracht voor onszelf. Slakken zoeken. En ook nu lukt het weer aardig.

140329-dib-3

We vinden blauwtipjes (janolus cristatus), slanke waaierslakken (flabellina gracilis), rosse sterslakken (onchidoris bilamellata), vlokslakken (aeolidia paillosa), millennium wratslakken (geitodoris planata), zilverblauwe knotsslakken (cuthona concinna) en gorgelpijp knotsslakken (cuthona gymnota). En het zicht was fantastisch. We genieten met volle teugen. Natuurlijk komen we ook langs prachtige plukken dodemansduim, zien we elkaar dreigende galathea’s, botervisjes en vinden geen snotolf. Bij de pijler komen we ‘onze’ mannen tegen. Ik wijs ze een gymnota aan, want ik weet dat ze die zelf niet zo snel zullen vinden en we hangen toch samen naast de pijler. Ook de gracilis wijs ik voor de zekerheid maar aan, je weet maar nooit, haha.

140329-dib-5

Maar wat een topduik. Ik krijg het niet eens echt koud, daar ben ik te druk voor met zoeken. Lilian heeft het wel wat koud, maar dat kan liggen aan het water in haar droogpak. We zetten ons na het omkleden gezellig bij een aantal bekenden voor de koffie en koeken. Als ‘onze’ mannen uit het water komen voegen zij zich ook bij ons. Dan komen natuurlijk de en kon hem dus niet aanwijzen. Ze komen tegelijk boven en duiken nog even onder om de snotolf te bekijken. Ronald zwemt zo terug naar het beestje, maar is Coert weer meteen kwijt. Ongelooflijk met dit zicht, maar dat kan gewoon gebeuren. Wel steken ze weer tegelijk hun hoofd boven water. Natuurlijk vraag ik of ze weten wat ik aangewezen heb. Nou, de slakkenkaart moet er aan te pas komen, maar ze waren er wel blij mee.

140329-dib-4

Na een lekker bakkie en voldoende klets gaan de mannen naar huis en Lilian en ik even een boodschap doen. Maar we willen niet te lang wegblijven, want we zijn bang dat het straks tegen de HW kentering wel eens erg druk kan worden met dit lekkere weer. Dus we haasten ons en zijn inderdaad nog op tijd terug bij de brug voor een herhalingsduikje. Mooi parkeerplekje weer en nog veel meer bekenden dan toen we vertrokken. En gedurende het komende uur komen er nog veel meer bij. Maar niet alleen bekenden, ook een heleboel andere duikers.

 

 

140329-dib-1

We houden de stroming rond de pijler in de gaten en op een gegeven moment zijn we er klaar voor, we zien het gewoon. En we willen de meute voor zijn. Dus we gaan voor de tweede keer onder, en weer is het zicht mooi. We gaan weer de diepte in en dan richting de pijler. We zien hetzelfde rijtje slakken als vanmorgen, maar kunnen er nog 2 bijschrijven. We ontdekken een harlekijntje (polycera quadrilineata) en ook bruine plooislakken (goniodoris castanea) dus dat maakt het wel een hele mooie score zo, voor een doordeweekse zaterdag. We kunnen terugkijken op een enorm geslaagde vakantiedag zo in Zeeland. Echt heerlijk, mooie duiken, goed gezelschap en geweldig weer. Ik hoop dat er nog veel zullen volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief