Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

De ANEMOON-database in lijstjes

Het MOO, het monitoringproject van Stichting ANEMOON bestaat 25 jaar. Alle waarnemingen en meldingen in de loop der jaren geven een mooi overzicht van de veranderingen in onze flora en fauna.

In 1994 is Stichting ANEMOON het Monitoring Project Onderwater Oever (MOO) gestart. Bij dit project inventariseren sportduikers goed herkenbare planten en dieren onder water. Dat doen zij op vrijwillige basis. Het doel is om veranderingen in de mariene fauna en flora van de Nederlandse kustwateren vast te stellen en kennis op te bouwen over de relaties van de soorten met elkaar en hun omgeving. Inmiddels bestaat het MOO ruim 25 jaar en ter viering van dit jubileum zijn de gegevens uit de database geanalyseerd. Onderstaande lijstjes geven een overzicht van de uitschieters. Welke soorten zijn het meest waargenomen? Welke soorten zijn in 25 jaar het meest toegenomen? En welke soorten zijn in 25 jaar juist enorm afgenomen?

Meest toegenomen in de Oosterschelde

  1. Druipzakpijp
  2. Hooiwagenkrab
  3. Muiltje
Foto: Peter H. van Bragt

Meest afgenomen in de Oosterschelde

  1. Golfbrekeranemoon
  2. Mossel
  3. Geweispons
Foto: Oscar Bos (Duik de Noordzee Schoon)

Meest toegenomen in de Grevelingen

  1. Japanse oester
  2. Druipzakpijp
  3. Groene wierslak
Japanse oester. Foto: Marion Haarsma.

Meest afgenomen in de Grevelingen

  1. Gewone zeester
  2. Fuikhoren-soort
  3. Golfbrekeranemoon
Zeester. Foto: Marion Haarsma.

Meest gezien in 25 jaar

  1. Zeeanjelier Metridium dianthus – 6341 waarnemingen
  2. Gewone strandkrab Carcinus maenas – 6195 waarnemingen
  3. Gewone zeester Asterias rubens – 6784 waarnemingen

Meest gemonitord in 25 jaar

  1. Zeelandbrug – 118233 ingevulde formulieren
  2. Zoetersbout/Zijpe – 44948 ingevulde formulieren
  3. Den Osse Kerkweg – 39882 ingevulde formulieren

Waarnemingen gezocht

Om voor elke duikstek de trends en trefkansen te kunnen berekenen is een minimumaantal waarnemingen (ingevulde MOO-formulieren) nodig.

Wil je eens een nieuwe stek uitproberen?
Waarnemingen van deze duikstekken zijn éxtra nuttig: Bommenede Oost, Borrendamme Kistersnol, Jan Goudzwaardweg, Levensstrijd, Loswal, Preekhil Blomweg, Sofiahaven, de Tetjes en Zuidbout.

Meer weten?

Het rapport van Stichting ANEMOON ‘Het Duiken Gebruiken 4’ is gratis te downloaden via: www.anemoon.org/duikengebruiken 
In Bijlage 4 vind je voor meer dan 160 soorten de trendgrafieken en verspreidingskaartjes in Zeeland en het Nederlandse deel van de Noordzee.

Wil je meehelpen om dit soort gegevens zichtbaar te maken? Doe mee met MOO en log je duiken via www.moo.meetnetportaal.nl 
Elke waarneming telt!

Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar anemoon@cistron.nl, kijk op www.anemoon.org of word lid van de Facebook-groep: ANEMOON MOO/LIMP/SMP

Tekst: Luna van der Loos

2 reacties

  1. Interessant. Bekijken jullie ook wat de oorzaken zijn? Heeft het te maken met verdringing door exoten?

    REAGEREN
    • Dag Marcel,
      Met de huidige analyses hebben we ons beperkt tot het berekenen en presenteren van alle trends, trefkansen en verspreidingsgebieden van de gemonitorde soorten. Of een soort toeneemt of afneemt, kunnen we namelijk met grote zekerheid zeggen. De reden achter zo’n toename of afname is een stuk lastiger hard te maken. Er kunnen namelijk heel veel oorzaken zijn, en vaak is het een combinatie van factoren. Exoten kunnen inderdaad een rol spelen, maar ook andere interacties tussen soorten of interacties met de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in waterkwaliteit (met name in het Grevelingenmeer wegens toenemend zuurstofgebrek) of lagere wintertemperaturen en hogere zomertemperaturen. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld overbevissing zijn, een gebrek of toename van voedsel etc.
      Om verbanden (correlaties) te leggen tussen de toename of afname van een soort en de interacties met andere soorten of de omgeving, zijn een stuk complexere analyses nodig. Het is wel het plan om deze in de toekomst uit te gaan voeren.
      Voor nu hebben we al wat hypotheses en mogelijke verklaringen gegeven in de discussie van Het Duiken Gebruiken 4 rapport. Deze is gratis te downloaden op: http://www.anemoon.org/duikengebruiken

      De komende maanden zal er ook twee-wekelijks een artikel hier op Duiken in Beeld verschijnen waarin ik de meest interessante soorten zal toelichten (inclusief mogelijke verklaringen voor hun toe- of afname).

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief