Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

André de Zwaan – Duiken in het onbekende

Duikreporter André gaat op onderzoek uit! Vanaf de MS Bull verkent hij de randmeren op zoek naar nieuwe duiklocaties.

De randmeren staan niet bekend als duiklocatie en als ik bij Harderwijk (waar ik woon) langs het water sta, begrijp ik het ook. Het is niet erg diep, je kan gewoon naar de overkant lopen. Of er veel vis zit weet ik niet, maar ze zijn wel veel aan het (sport)vissen. En als je in het water kijkt, lijkt het 1 grote zandvlakte.

Maar toen hoorde ik dat Ruud Groenestein van de MS Bull wat interessante plekken had gevonden in het Gooimeer, hij had in november een paar duikers uitgenodigd voor een proefduik. En dat bleek naar meer te smaken! Samen met DiveActivity organiseert hij nu een aantal exploratieduiken.

Ik wil weten of het echt interessant is, en besluit om een dagje mee te gaan.

_AZ01073-01-127604

Om 8:30 is het tijd om in te schepen, en na een kop koffie vertrekt het schip naar de eerste locatie. Na een briefing van de schipper o.a. over de dieptelijnen dij hij op de sonar ziet, gaan we te water. Tijdens deze eerste duik komen we wat houtresten tegen, waarvan sommige bewerkt lijken en spijkers lijken te bevatten. We komen ook genoeg vis tegen, waarvan de meeste op een diepte van toch wel een meter of 16.

Tijdens het oppervlakte-interval krijgen we de welbekende uitsmijters van het schipperspaar en wordt het schip verplaatst zodat we met de tweede duik een andere plek kunnen verkennen. Die duik worden wederom veel houtresten en vis gezien, zoals snoekbaars en baars, ook op een diepte van zo’n 19 meter. En er wordt ook al waterpest aangetroffen, en dat al in maart.

Hierna vertrekt de boot naar de haven van Huizen, waarna iedereen weer naar huis gaat

_AZ01066-01-127604

Het duiken viel niet tegen en smaakt eigenlijk wel naar meer. Genoeg leven, veenwanden en houtresten van onbekende oorsprong.

Het viel wel op dat het snel donker wordt, een lamp is wel verstandig, naast de SMB die je verplicht mee moet nemen. Andere watersporters zijn niet gewend dat er duikers zijn, ze begrijpen signalen als een SMB en duikvlag niet en komen dus dichtbij.

_AZ01068-01-127604

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief