Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Bonaire 2013 (1)

Duikreporter Aike zit op Bonaire. En dat levert de nodige duikverhalen en -foto’s op. Hoe de eerste drie dagen waren, kun je nu lezen.

Datum oktober 2013
Locatie Bonaire

hdr310 oktober
Na een goede vlucht van negen en een half uur landen we op Flamingo Airport, snel onze koffers van de band plukken, de huurauto ophalen en richting Djambo waar we de komende 2 weken verblijven. We komen aan bij het appartement en dat ziet er super uit, mooi appartement, zwembad en een locker voor de duikspullen met spoelbakken. In de koelkast staat een doos Polar al koud, het lokale bier met 2 enveloppen….. Vrienden van ons waren hier een week geleden en die hadden dit geregeld, dat is de vakantie goed beginnen!
We zijn behoorlijk moe want Nederlandse tijd is het al ’s nachts maar we schuiven aan bij de Djambar waar een Surinaams buffet klaar staat, lekker! Een paar biertjes verder vallen toch echt de ogen dicht en is het tijd om wat bij te slapen.

11 oktober
We hebben een oventje dus verse broodjes bakken in de ochtend en daarna een duik in het zwembad, lekker wakker worden zo. We gaan eerst richting de dive-inn van Dive Friend Bonaire om al het papierwerk te regelen en daarna is het eindelijk tijd voor een duikje.

Duik 266
Eerst een check-dive op Cha Cha Cha Beach, het huisrif van de duikschool. Even uitloden en we duiken richting de 3 meter waar een zeepaardje zou zitten, binnen 2 minuten is het al raak, dat is een goed begin! 2 meter verder zit er nog 1, na een paar foto’s duiken we verder naar het volgende blokje en zien daar een zwarte frogfish, het is een kleinte, rond de 8 cm.

We gaan een stukje dieper waar erg veel vis zwemt, ook het koraal is erg mooi hier. Rond de 10 meter vind Jos een oranje frogfish, voor de foto’s is dat een stuk mooier dan die zwarte. We dachten de bijzondere dingen wel gezien te hebben maar niet veel verder zit onder een stuk koraal een octopus die snel wegduikt als hij ons ziet.
Na 65 minuten lopen we weer via het strandje van dood koraal naar de duikschool en kijken terug op een eerste geslaagde duik. Snel de duikspullen weer achter in onze pick-up en een paar volle flessen halen en analyseren. Na een korte rit stoppen we even bij de AH om middag eten te halen, het moet niet Nederlandser worden, alleen bij deze AH kon je je auto door dames in bikini laten wassen;)

Duik 267
De volgende duik gaan we maken bij Windsock, voor zover ik het begrepen heb komt de naam af van de windzakken bij het vliegveld dat er direct naast ligt, de vliegtuigen komen hier mooi laag overheen gevlogen.
We bouwen ons setjes op en Jos heeft zijn vinnen op de vorige duikstek laten liggen, gelukkig maar 5 minuten rijden. Lotte, Denise en ik lopen vast het water in want met 33 graden en een 5mm pak aan blijf je niet lang in de zon staan. Recht van deze stek ligt een pier waar ze denk ik benzine of olie naar de boten pompen.
We duiken langs de pier op en dalen langzaam af en zien al vrij snel een barracuda van een meter welke absoluut niet bang voor ons is, op een meter afstand maak ik wat foto’s en hij vind het allemaal best. Helaas heeft Denise last van de holtes en moet deze duik verder laten schieten, niet veel later gaat Jos ook het water uit. Lotte en ik duiken samen verder en dalen langzaam tot de 30 meter, onvoorstelbaar hoeveel groepen vissen hier rond zwemt en er komt een grote tonijn en jack langs zwemmen.

Op deze duikstek zit bijzonder veel groot zacht koraal en het koraal is behoorlijk dicht begroeid, pas na de 30 meter komt er meer zandbodem. Na 40 minuten draaien we om en duiken we tussen de 5 en 10 meter terug richting de pier. Tussen het koraal zwemt een sharktail eel die een beschut plekje zoekt, niet veel verder spotten we spotted cleaner shrimp in een annemoon. Bij de pier aangekomen zit er een grote groep snappers die zenuwachtig van de een naar de andere pilaar zwemmen als ze ons zien. Weer een topduikje!
Na een plons in het zwembad rij ik samen met Jos naar het centrum van Kralenduik, opzoek naar een boek met het onderwaterleven van de Caribbean, niet veel later sta ik met 3 boeken buiten, eentje over de vissen de tweede over alle andere diertjes en nog eentje met al het koraal erin. Na een Polartje op een terrasje pikken we dames op en rijden naar een stukje stand naast Winsock waar we vanmiddag gedoken hebben, Jos wil nog even een hengeltje uitgooien en wij genieten van de zonsondergang en een jagende pelikaan die het water in schiet en weer boven komt met zijn maaltijd.
Ondertussen is het 20:00 uur en tijd voor wat te eten, we hadden gehoord dat de Joe’s Grillroom erg goede spareribs heeft, en dat klopte zeker, erg goed eten daar! Ondertussen is het regatta festival gaande in Kralendijk, overdag een zeilwedstrijd en daarna voornamelijk aan de drank voor zover wij he begrijpen, dus we doen gezellig mee! Een grote markt met veel eet tentjes, muziek, kraampjes met prullen en een bar, een gezellige avond.

12 oktober
De dag begint weer met een goed ontbijt en een duik in het zwembad, om het zwembad staan palmbomen en andere tropische planten waarin mooie vogels zitten zoals kolibries. We gooien onze duikspullen weer achterin de auto en rijden richting Tolo (ook wel O’Blue genoemd), een duikstek boven kralenduik, maar eerst een stukje rijden over een smal weggetje met veel bochten door de mooie natuur.

Duik 268
Er staan nog 2 andere auto’s en veel meer zullen het er ook niet worden, lekker rustig op de duikstekken. We bouwen de setjes op en moeten eerst van een stuk rots afklimmen maar dat was goed te doen, we duiken onder en zoeken de diepte op, erg veel stove-pipe sponge, paarse sponsen in de vorm van een buis, tot zeker 1,5 meter lang. Binnen 5 minuten zwemt er een jack onder me die de eerste 20 minuten niet van mij zijde wijkt.
Als snel hoor ik Jos op zijn fles tikken, bingo, het eerste slakje van deze vakantie. Het is een Luttuce Sea Slug, een sla-slakje, ze hebben een beetje de vormen van een krop sla, als snel zien we er tientallen in allerlei kleuren, van wit tot groen en blauw.
We duiken verder tussen al het zacht en hardkoraal, erg mooie formaties hier en zeker tot 30 meter is het aan een stuk door begroeid. Nadat we omgekeerd zijn en ondieper terug zwemmen komt er ook geen eind aan alle sla-slakjes, ik begin aardig door mijn lucht heen te raken maar toen gingen alle toeters en bellen onderwater af….Lotte had nog genoeg lucht dus daar maar even aan de octo hangen om te kijken wat ze gevonden hebben.
Slakjes soort nr. 2 deze vakantie, hoop dat er nog vele volgen. Het is de flamingo Tonque, drie zitten er bij elkaar op een tak van koraal, na een paar foto’s is het toch echt einde duik, ik schiet een boeitje en daarna duiken we rustig naar uitstap, wat een geweldige duik weer.
We rijden naar Karpata, een duikstek die volgens mij bij velen in de top 5 staat. We parkeren en lopen even naar het verlaten landhuis dat hier staat, de buitenkant is leuk voor HDR fotografie maar van binnen is het een grote zooi. We komen terug bij de auto die ondertussen omringd is door leguanen, ze zullen hier wel gevoerd worden want ze zijn voor niets bang. Als zo’n beest van een goede meter of je af komt rennen dan sta je de eerste keer toch wel even te kijken!IMG_0300

Duik 269
We moeten bij deze stek een trap af en naast een betonnen ponton het water in, stukje lastiger dan de vorige duiken ook door de golfslag. Snel zoeken we wat diepte op en ook hier is het weer erg mooi begroeid met diepe geulen haaks op de kant. Ook op deze stek zit het een na het andere sla-slakje en ook komen we de flamingo tong weer tegen.
We duiken ondiep en met de stroming mee terug, tussen al het koraal en zachtkoraal zitten veel garnaaltjes en grote groepen vis. Ik snap waarom mensen dit een mooie stek vinden en bij mij staat hij tot nu toe in ieder geval in de top 4;) Het is hier heerlijk zweven tussen het mooie onderwater leven.
Na de duik rijden we via Rincon weer terug want het laatste deel van de weg was het eenrichtingsverkeer, we stoppen even bij de noordkust, het water beukt hier met geweld op de rotsen en knalt 20 meter de lucht in, zeker de moeite waard om hier even te stoppen. Bij de Dive-Inn laden we weer 8 volle flessen in en de rest van de dag lekker lui aan het zwembad met een koud biertje en tussendoor wat foto’s uitzoeken en na bewerken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief