Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zuid-Afrikaanse populatie witte haaien kleiner dan verwacht

De Zuid-Afrikaanse witte haai wordt met het uitsterven bedreigd door menselijk handelen, vervuiling van de oceanen en een gelimiteerde genenpoel. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Ecology Progress Series.

whiteshark_wittehaaiEr zijn 350 tot 520 witte haaien over voor de kust van Zuid-Afrika. Daarmee ligt het aantal op ruim de helft van wat werd verwacht. “Bij de vorige generatie Zuid-Afrikaanse witte haaien is een forse daling in aantal waargenomen. Mogelijk zijn er nu te weinig om de populatie in stand te houden”, aldus Sara Andreotti, wetenschapper bij de Universiteit van Stellenbosch. “We bevinden ons in een situatie waarbij het aantal geslachtsrijpe witte haaien onder het minimum ligt.”

Netten
Meer dan duizend witte haaien zijn tussen 1978 en 2008 omgekomen door netten die zijn gespannen voor de kust van Durban. De netten zijn daar geplaatst om zwemmers en surfers te beschermen tegen de roofvis. Ook zijn de haaien slachtoffer geworden van jacht en vervuiling.

Bovendien heeft de witte haai in Zuid-Afrika de minste genetische diversiteit, dat maakt de roofvissen zeer kwetsbaar voor ziektes. Volgens onderzoekers zijn er wereldwijd nog duizenden witte haaien te vinden voor de kust van Australië, Canada en de oostkust van de Verenigde Staten.

Klik voor het hele artikel….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief