Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Zuid-Afrika

SAT-000-1690GDe witte haai, daar denk je aan bij Zuid-Afrika. Maar het land in het puntje van het Afrikaanse continent heeft veel meer te bieden. Van warm water duiken in de Indische Oceaan tot koudere duiken in de Atlantische Oceaan. En dan hebben we het nog niet eens over de natuur met groot wild en de beroemde wijnen.

Algemene info

Hoofdstad: Er zijn er drie:

 • The City of Tshwane (voorheen Pretoria) (bestuurlijke macht)
 • Kaapstad (wetgevende macht)
 • Bloemfontein (rechterlijke macht)

Aantal inwoners: Ongeveer 43 miljoen inwoners

194_afrika3Taal: Zuid-Afrika is een veeltalig land. Naast de 11 officieel erkende talen worden er in Afrika ook vele andere talen gebruikt. Dit heeft onder andere als reden dat Zuid-Afrika het kruispunt van het zuidelijke deel van Afrika vormt. Er wordt echter veel Engels gesproken, wat het gemakkelijk maakt te communiceren.

De talen die worden gebruikt in Afrika zijn (in alfabetische volgorde): Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord Sotho, Zuid Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe.

Valuta: 1 Rand (R) = 100 cent  (€ 0,1267)

Reisdocumenten: Zodra je Zuid-Afrika bezoekt, dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort en in enkele gevallen een visum. Als inwoner van de Europese Unie heb je geen visum nodig voor een vakantie. Je ontvangt bij binnenkomst automatisch een free entry permit sticker. Hierop staat de toegestane verblijfsduur vermeld. In de meeste gevallen is deze afgestemd op 90 dagen. Het is echter mogelijk dat deze termijn door de douane wordt aangepast aan de hand van het vliegticket.

Website: www.southafrica.net

Duiken194_afrika1

Zuid-Afrika beschikt over een aantal ideale en gevarieerde duiklocaties. In eerste instantie de enorme lange kust die zich uitstrekt van ongeveer 35 graden zuiderbreedte tot 27 graden zuiderbreedte. De Mozambique Stroom die langs de oostkust stroomt, brengt warm, tropische water met zich mee, en in Sodwana Bay zijn de meest zuidelijke koraalriffen ter wereld. De wateren van Zuid-Afrika laten prachtig gekleurde vissen en naaktslakken zien, waaronder de extravagante Spaanse danseres (Hexabranchus sanguineas). Naast deze bijzondere wezens kan men ook in contact komen met walvishaaien, schildpadden, dolfijnen en mensenhaaien (Carcharias taurus). Zodra men echter de kust in zuidelijke richting afreist, zal ook de onderwaterwereld veranderen. Bij Kaapstad vind je bijvoorbeeld, in het koudere water, de unieke kelpbossen. Onder dit bladerdak vind je de meest verbazingwekkende onderwaterflora en -fauna.

Er zijn bijna in elke plaats wel duikscholen te vinden, vooral in het gebied rond Johannesburg. Veel mensen doen hun trainingen daar en gaan vervolgens naar Sodwana Bay om daar hun duikbrevet te halen.
Naast de verschillende duiklocaties en scholen heeft Johannesburg een duikresort waar studenten in een verlaten steengroeve kunnen duiken. Een andere steengroeve die wordt gebruikt voor cursussen, is Badgat in Mpumalanga. Hier kunnen rebreather- en gemengd gasduikcursussen gevolgd worden.

Als je hier naartoe komt om in de prachtige riffen te duiken, houd dan rekening met je no-fly limits. Een vlucht van zeeniveau naar Johannesburg duurt slechts een uur, en stijgt daarbij 2.000 meter (7.000 voet) in hoogte – dat is zonder rekening te houden met de vlucht. Dit stelt echter geen groot risico voor en ons advies is daarom: las een dag stadsbezichtiging in je reis in, ga winkelen of luieren op het strand tussen duiken en vliegen of ook rijden naar Johannesburg.

Beste reistijd voor duikers

Duiken en surfen kun je over het algemeen het best doen van april tot september, maar eigenlijk zijn ook de andere maanden hier geschikt voor.

Klimaat194_afrika4

Zuid-Afrika kent een aantal verschillende klimaatzones.
Het zuiden en oosten van Zuid-Afrika met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad kent een zeeklimaat met neerslag in alle jaargetijden. In de laaglanden rond Kaapstad heerst een mediterraan klimaat met hete zomers en warme regenachtige winters. In het westen van Zuid-Afrika heerst een woestijnklimaat. In de laaggelegen gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique en Zimbabwe tenslotte heerst een tropisch klimaat en in het noorden bij de grens met Botswane en Zimbabwe een steppeklimaat.

De gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika ligt tussen de 16 en 21 graden. In de lagere gebieden aan de oostkust is het gemiddeld het warmst met een gemiddelde temperatuur van 20,6 graden in Durban en 21,6 graden in St Lucia. Het warmst is het echter in het tropische noorden met gemiddeld 23,3 graden (Messina).

De seizoenen zijn als volgt: de lente valt in september – oktober, de zomer vindt plaats in november – maart, de herfst is van april – mei en de winter is in juni – augustus.

Wat kun je in Zuid-Afrika nog meer doen?194_afrika2

Zuid-Afrika is een land boordevol mogelijkheden. Een greep uit de lijst:

 • Duiken, surfen, raften, windsurfen, kanovaren
 • Hiken, wandelen, abseilen, bergbeklimmen, tracking, paardrijden, mountainbiken
 • Zwemmen met dolfijnen
 • Kooiduiken met haaien
 • Whale watching
 • Naar de wildreservaten
 • Wijnroutes bezichtigen
 • Tuinroute bezichtigen
 • Een warm mineralenbad nemen in een van de hete bronnen

Wat je niet mag missen…

Het bezoeken van de wildparken, op zoek naar de ‘big five’ bijvoorbeeld in het Kruger National Park is natuurlijk iets wat je meegemaakt moet hebben. Tijdens een dergelijke belevenis is het een aanrader om te verblijven in Westkaap. Tijdens dit verblijf moet men vooral gaan kijken in Kaapstad en deelnemen aan de prachtige Tuinroute. Deze route loopt door het unieke en gevarieerde landschap tussen Mosselbaai en de Stormsrivier. Deze streek is in het bezit van prachtige baaien, kliffen, lange standen, lagunes en regenwouden.

Een andere populaire en aan te raden activiteit is met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg gaan. Het kost nog geen 10 adembenemende minuten om aan te komen op de plek waar je wordt beloond met een van de mooiste uitzichten van Afrika. Deze beroemde kabelbaan is niet voor niets een van de grootste attracties van Kaapstad. Tijdens de rit heeft iedereen dankzij de ronddraaiende vloer schitterend uitzicht naar alle kanten terwijl je de ‘bewoonde wereld’ achter je laat.

Aanvullende info over Zuid-Afrika

De klok van Zuid-Afrika loopt – gedurende het hele jaar – 2 uur voor op de Greenwich Mean Time. Vanuit Nederland is er geen of 1 uur tijdsverschil.

Er zijn slechts 12 landen in de wereld met direct drinkbaar kraanwater en Zuid-Afrika is daar één van. Zuid-Afrika heeft de op twee na beste drinkwaterkwaliteit ter wereld.

Zuid-Afrika kent 18.000 verschillende inheemse plantensoorten, waarvan 80% uniek in Zuid-Afrika voorkomt.

Zuid-Afrika biedt een enorme verscheidenheid in verblijven aan. Tijdens een verblijf in Zuid-Afrika kun je terecht in verschillende soorten bijzondere accommodaties; van geweldige hotels, bed and breakfasts en guesthouses tot exclusieve lodges en boutique hotels.

De informatie en de bijbehorende foto’s in de rubriek Landen-/Regio-info worden aangeleverd door de officiële toeristische instantie van het land/de regio of door de PR-vertegenwoordiging in Nederland en/of België.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief