Zuid-Afrika in één oogopslag
Algemeen
Hoofdstad: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht)
Aantal inwoners: Ongeveer 55 miljoen inwoners
Taal: Zuid-Afrika is een veeltalig land – Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord Sotho, Zuid Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu. Met Engels kun je vrijwel overal terecht.
Valuta: Rand (R)
Reisdocumenten: Je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na vertrek uit Zuid-Afrika en bij binnenkomst moet je een retourticket kunnen tonen. Als inwoner van de EU krijg je een toeristenvisum voor 90 dagen. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben.
Website: www.southafrica.net
Actuele reisadviezen en -info: Nederland wereldwijd, de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (NL)
Duiken
De duikgebieden van Zuid-Afrika zijn gevarieerd. Geen wonder want de kust strekt zich uit van ongeveer 35 graden zuiderbreedte tot 27 graden zuiderbreedte en grenst aan zowel de Indische als de Atlantische Oceaan. De Mozambique Stroom die langs de oostkust stroomt, brengt warm, tropisch water met zich mee, en in Sodwana Bay zijn de meest zuidelijke koraalriffen ter wereld. Ga je richting Kaapstad, dan daalt de watertemperatuur en zie je weer heel ander onderwaterleven, bijvoorbeeld in de kelpwouden.
Groot en klein leven, warm en koud water, je vindt het er allemaal. Maar echt bekend is het land vanwege de vele soorten haaien en walvissen en ook de Sardine Run langs de Wild Coast.
De duikomstandigheden vormen soms een uitdaging. Zo moet je aan de oostkant vaak met de boot vanaf het strand door de branding – dat is ook wel eens niet mogelijk. Ook de wind kan een spelbreker zijn. Als je wilt duiken, zorg dat je meerdere dagen beschikbaar bent. Kan het een keer een dag niet, dan is er geen man overboord – je gaat een dag iets anders doen en de volgende dag is de wind dan misschien gaan liggen en kun je alsnog duiken. Heel belangrijk: laat je goed informeren voordat je een reis boekt.
Beste reistijd voor duikers
Dat varieert per gebied. Daarbij speelt het weer een rol, maar ook zijn sommige dieren maar enkele maanden per jaar in het duikgebied te zien. Aan de oostkant wordt het hele jaar door gedoken, maar wil je tijgerhaaien zien, dan is ons voorjaar (het Zuid-Afrikaanse najaar!) de beste tijd. Het hoogseizoen voor de Sardine Run is juni en juli en de beste tijd om te duiken rond Kaapstad is van december tot en met juli.
Reizen naar en in Zuid-Afrika
In ongeveer 11 uur vlieg je naar Kaapstad of Johannesburg in Zuid-Afrika. Daarvandaan kun je met een binnenlandse vlucht verder.
In alle grote steden en bij de internationale luchthavens zitten erkende autoverhuurbedrijven. Houd er rekening mee dat er in Zuid-Afrika links gereden wordt! Als je een auto wilt huren, moet je minstens vijf jaar je rijbewijs hebben en ouder zijn dan 23 jaar. Ook reizen per bus is in Zuid-Afrika heel gebruikelijk en comfortabel. Er rijden verschillende lange afstandsbussen tussen de grote steden in het hele land.
Klimaat
Zuid-Afrika kent een aantal verschillende klimaatzones.
Het zuiden en oosten van Zuid-Afrika met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad hebben een zeeklimaat met neerslag in alle jaargetijden. In de laaglanden rond Kaapstad heerst een mediterraan klimaat met hete zomers en niet al te koude en regenachtige winters. In het westen van Zuid-Afrika is een woestijnklimaat. In de laaggelegen gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique en Zimbabwe is het klimaat tropisch en in het noorden bij de grens met Botswana en Zimbabwe heb je een steppeklimaat.
De seizoenen zijn als volgt: de lente valt in september – oktober, de zomer is het in november – maart, de herfst is van april – mei en de winter is in juni – augustus.
Wat kun je in Zuid-Afrika nog meer doen?
Zuid-Afrika is een land boordevol mogelijkheden. Een safari in één van de vele wildparken mag niet ontbreken! Maar het land is zo enorm groot dat er ook ontzetten veel te doen en ontdekken is.
- Duiken, surfen, raften, kanovaren
- Hiken, wandelen, abseilen, bergbeklimmen, tracking, paardrijden, mountainbiken
- Snorkelen met pelsrobben
- Zwemmen met dolfijnen
- Kooiduiken met witte haaien
- Whalewatching
- Wijnroute
Aanvullende informatie
Ook in Zuid-Afrika heb je tijdzones. Maar het tijdverschil met Nederland en België is geen tot hooguit twee uur. Het land kent géén zomer- of wintertijd.
Zuid-Afrika kent 18.000 verschillende inheemse plantensoorten, waarvan 80% alleen in Zuid-Afrika voorkomt.