Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Zonnester – nieuw in Nederland!

Begin november is er door Belgische en Nederlandse duikers van de Biologische Werkgroep een bijzondere waarneming gedaan van een zonnester (Crossaster papposus) in de Oosterschelde bij Goes. Een week eerder was er ook al één opgevist in de buurt van Wemeldinge.

De zonnester is een soort zeesterfamilie van de gewone zeester en de brokkelster. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij met zijn 8 tot 14 armen op een zon lijkt en een diameter van 25 tot wel 35 centimeter kan bereiken.

Het gebruikelijke verspreidingsgebied van dit dier is van de Beringzee tot de Noordatlantische Oceaan, de Arctische Oceaan  en de stille Oceaan maar ook de noordelijke Noordzee tot en met de noordelijke Britse eilanden. Hij houdt zich op een veelal rotsachtige bodem van vlak onder het getijdengebied (lage eb, meestal permanent onder water staand) tot wel 1200 meter diepte op. In de zuidelijke Noordzee is hij vrij zeldzaam, normaal gesproken leeft de zonnester alleen in noordelijkere wateren. In de Waddenzee en de Oosterschelde werd de zonnester tot op heden nog niet aangetroffen.

Marion_zonnester2  Marion_zonnester3
De zonnester is een geduchte rover. Hij eet o.a. weekdieren, mosdiertjes, anemonen, gewone zeesteren (Asterias Rubens)of brokkelsteren (Ophiothrix fragilis). Het is de vraag of dit een dwaalgast betreft die bijvoorbeeld meegekomen is met een partij mosselen. Aan gebrek aan voedsel zal het in de Oosterschelde in ieder geval niet liggen of de dieren hier zullen overleven.

Foto’s: Marion Haarsma. Zij maakte deze foto’s respectievelijk in Engeland (groothoek) en Schotland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief