Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Zoals in een sprookje!

De beelden die onder water in de Put van Ekeren staan, zijn die dag in een nevel gehuld. Net een sprookje, vindt Duikreporter Dirk.

Vandaag wil ik nog eens langs de beelden van de Put duiken. Vermits ik de Put niet mag oversteken omdat ik ten allen tijde bij problemen uit het water moet kunnen, ga ik het water in bij de tweede trap aan het westelijk uiteinde van de Put. Zo spaar ik alvast heel wat lucht uit om tot de beelden te geraken.

Dirk-Van-den-Bergh_20200820_zicht-Put-101519

Ik kom ze allemaal tegen: eerst het zeepaardje, dan de piranha, het konijn, terug het zeepaardje, de buste en de buddy’s. De beelden zijn allemaal in verschillende lagen in een nevel verhuld, met mooie kleurschakeringen, maar toch blijft het zicht prima. Net zoals in een sprookje: de ene keer lieflijk, de andere keer een beetje spooky! Bij de tweede passage van het zeepaardje kom ik Pierre Spirlet en Marina Persy – met wie ik ook deze keer weer afgesproken had – tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20200820_collage-beelden-101519

Het beeld van het konijn ligt het verste en daar draai ik terug, zodat ik nog voldoende lucht over heb om, de oever volgend, helemaal rond te gaan tot bij de normale instap. Onderweg kom ik een jonge zeelt en een koppeltje tegen. Snoeken, voorntjes en baarsjes genoeg! Een karper is me te vlug af om in beeld te krijgen.

Ik zie eindelijk een slakje! Het is piepklein en zit boven op een schelp de aanslag af te schrapen. Dit is zeker geen poelslak. Thuis zoek ik het op en ik kom uit bij de diepslak. Er bestaan echter twee soorten: de Kleine en de Grote … Navraag via Anemoon leert me dat het de Grote is (een kleine Grote dan!). Meer info over het slakje vind je hier: https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/576/grote-diepslak

Dirk-Van-den-Bergh_20200820_Grote diepslak-101519

Na 64 minuten ben ik bij de steiger en nog lucht genoeg over om een eindshot voor de video te maken, maar een snoek beslist daar anders over. Hij ligt verscholen op de steenhoop vóór de steiger. Daar heb ik nog nooit een snoek gezien! Hij blijft een tijd rustig hangen zodat ik hem mooi in beeld kan nemen. Wanneer hij wegzwemt ga ik er nog even achteraan.

Dirk-Van-den-Bergh_20200820_snoek2-101519

Plots zie ik een schim als een pijl voorbij schieten. Het is een jagende fuut! Hij duikt wel tot vier keer terug onder, maar het is lastig om hem mooi in beeld te krijgen. Tijd om mijn witbalans goed te zetten krijg ik niet!

Dirk-Van-den-Bergh_20200820_fuut-101519

Het is nu wel tijd geworden om er uit te gaan! Mijn computer houdt niet op om me te verwittigen. Toch nog even dat eindshot voor de video maken! Na 89 minuten en met nog 24 bar over ben ik boven. Dit was mijn zesde opeenvolgende duik in de Put van Ekeren. Stuk voor stuk leuke en afwisselende duiken. Laat de volgende maar komen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief