Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Nieuws

Zeldzame zeenaaktslak gespot bij Bonaire

Bij duiklocatie The Cliff werd onlangs een zeldzame zeenaaktslak gespot: de Aegires sublaevis. Dit dier werd nooit eerder in het Caribisch gebied gedocumenteerd. En er werden meer bijzondere waarnemingen gedaan!

Onderwaterfotografe Tricia O’Malley had de zeenaaktslak op de foto vastgelegd en probeerde via een forum op internet te achterhalen welk dier het was. Dr. Leslie Wilk, co-auteur van Reef Creature Identification: Florida Caribbean Bahamas, wist haar te vertellen dat het de Aegires sublaevis is, een soort die nog niet eerder in het Caribisch gebied werd gefotografeerd. Zelf had Tricia de zeenaakslak al ‘Glow Cheese’ genoemd omdat de gele kleur en de vlekkerige huid haar deden denken aan Zwitserse kaas.

Tijdens haar contact met Wilk bleek dat de fotografe nog een andere zelfdzame zeenaaktslak op de foto had vastgelegd, een niet eerder beschreven lid van de familie Dorididae.

Zeenaaktslak Aegires-sublaevis. Foto: Tricia O'Malley.
Zeenaaktslak Aegires-sublaevis. Foto: Tricia O'Malley.
Zeenaaktslak Dorididae. Foto: Tricia O'Malley.
Zeenaaktslak Dorididae. Foto: Tricia O'Malley.

Bijzondere waarnemingen

Wilk verdiepte zich in het onderwerp en ontdekte dat er meer zeldzame naaktslakken op Bonaire waren gevonden door de lokale natuuronderzoeker Ellen Muller. Deze naaktslakken zijn de Trapania bonellenae en een onbeschreven soort Cerberilla. “Ook niet eerder beschreven soorten Spurilla en Dorididae zijn gevonden in het ondiepe water van Bonaire, maar nergens anders. Er is ook een zeldzame kleurvorm van de Elysia flava,” aldus Wilk.

Deze vondsten benadrukken de buitengewone diversiteit van het rif van Bonaire.

Meld je waarnemingen!

De plek om je waarnemingen te melden is de website van Observation.org. De informatie die hier wordt verzameld, is een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving. Melden doe je hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief