Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws / Zuidelijk Afrika - algemeen

Zeldzame adelaarsrog gespot bij Mozambique

Zeg zelf… deze Sierlijke adelaarsrog mag er wezen. De soort wordt maar zelden gespot. Des te bijzonder is het dat hij tweemaal in een week werd gezien bij Bazaruto Archipelago National Park voor de kust van Mozambique.

Onderzoekers van de Marine Megafauna Foundation (MMF) duiken al 20 jaar langs de kust van het zuidelijk deel van Mozambique. In mei 2021 hadden ze een bijzondere waarneming: ze spotten een van ’s werelds meest zeldzame roggen, de Ornate eagle ray of Sierlijke adelaarsrog (Aetomylaeus vespertilio), tijdens een duik in het Bazaruto Archipelago National Park (BANP). Nog geen drie dagen later werd opnieuw een exemplaar gespot met een drone in de Vilanculos Coastal Wildlife Sanctuary (VCWS), zo’n 55 kilometer zuidelijker dan de eerste waarneming.

De Sierlijke adelaarsrog is herkenbaar aan het opvallende patroon met donkere strepen en stippen op de rug en een lange staart die veel weg heeft van een zweep. In het verleden werden de roggen geïdentificeerd op basis van de stippen op hun rug. In dit specifieke geval kon niet worden vastgesteld of het om hetzelfde exemplaar ging of dat het twee verschillende roggen waren.

Foto: Manfred Vijars, Marine Megafauna Foundation.

Grootste adelaarsrog

De Sierlijke adelaarsrog is de grootste onder de adelaarsroggen maar is ook uitermate zeldzaam. Het dier wordt maar heel weinig in het wild gezien en dan voornamelijk in Australië en de Indische Oceaan van de Seychellen en de Malediven tot Palau. Voor zuidelijk Afrika is de waarneming een unicum. Weliswaar was bekend dat de soort er voorkomt, maar eerdere gedocumenteerde waarnemingen waren er niet.

De Marine Megafauna Foundation dringt er op aan dat een groter deel van de oceaan bij Mozambique wordt uitgeroepen tot beschermd gebied zodat de industriële visserij kan worden geweerd en zeldzame en bedreigde soorten hier een toevluchtsoord vinden.

De eerste waarnemingen van de soort in zuidelijk Afrika zijn in maart gepubliceerd in de Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.

2 reacties

  1. Ik vlieg dagelijks over het Noordelijk deel van de wateren van Mozambique. Ik zal een oogje in het zeil houden of dit exemplaar hier ook op’duikt’.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief