Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Zeewieren – vijf vragen aan Luna van der Loos

Luna van der Loos is marien bioloog en gespecialiseerd in zeewieren. Recentelijk kwam de Veldgids Zeewieren uit, waarvan zij een van de auteurs is. Wij stelden haar vijf vragen én mogen een Veldgids Zeewieren weggeven.

Regelmatig publiceert Luna content over de onderwaternatuur op DuikeninBeeld en ook in Onderwatersport Magazine. Niet alleen is ze specialist op het gebied van zeewieren, ze zet zich ook actief in voor Stichting ANEMOON. Zo analyseerde ze 25 jaar onderwatermonitoring en vertelde ze in Het Duiken Gebruiken meer over de trends in de loop der tijd in Zeeland.

Nu heeft zij de Veldgids Zeewieren samengesteld, samen met Mart Karremans en Frank Perk. Een mooie gelegenheid om haar enkele vragen over zeewieren te stellen!

Maak kans op een Veldgids Zeewieren!

Wij mogen een Veldgids Zeewieren weggeven aan een van onze nieuwsbrieflezers. Houd de eerstvolgende nieuwsbrief in de gaten om te zien hoe je kans maakt. Krijg je de nieuwsbrief nog niet, meld je dan snel aan.

Waarom die interesse voor zeewieren?

“Mijn interesse voor wieren is ooit begonnen toen ik mijn studie mariene biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen deed. Ik deed een klein onderzoek naar de groene wierslak (Elysia viridis) en hoe de voedselbron (= zeewier) de groei van de slakken kon beïnvloeden. Niet alleen de slak bleek erg interessant…het zeewier ook!

Toch denk ik dat mijn interesse nog veel verder teruggaat: als klein kind in Bretagne speelde ik veel tussen de zeewieren met mijn barbiepop. Nu kijk ik nog steeds graag in de getijdenpoeltjes, maar dan zonder barbiepop.”

Waarom zijn wieren zo bijzonder?

“Voor mij is de diversiteit van zeewieren elke keer weer verbazingwekkend. Niet alleen zijn er heel veel soorten, er is ook een enorme variatie aan kleuren en vormen. Zo heb je bijvoorbeeld kalkvormende korsten, meterslange leerachtige wieren, pluizige bosjes en wieren in de vorm van sappige slabladeren.

Daarnaast zijn zeewieren ecologisch zeer belangrijk. Ze vormen voedsel en een leefgebied voor een hele hoop dieren en produceren samen met de kleine microalgen ook nog eens 75% van alle zuurstof op aarde.

Ook voor toepassingen is een breed scala aan mogelijkheden. De nuttige stoffen in zeewieren worden bijvoorbeeld gebruikt in brood, frisdranken, koek en gebak, zuivelproducten, shampoo, lippenstift, enzovoort. Met al deze verschillende onderwerpen raak ik op wieren nooit uitgekeken.”

— Zeewieren produceren samen met de kleine microalgen ook nog eens 75% van alle zuurstof op aarde. —

In het boek beschrijf je 130 wieren in Nederlands water? Hoeveel zijn er dan wel niet wereldwijd?

“We beschrijven inderdaad 130 groen-, rood- en bruinwieren die in het veld (met het blote oog of gebruik van een loep) te herkennen zijn. In Nederland komen er eigenlijk nog veel meer voor, wel zo’n 275 soorten in totaal. Het grootste deel daarvan is heel klein. Er zijn bijvoorbeeld een hele hoop draadvormige, pluizige wiertjes die zonder microscoop niet te determineren zijn.
Werelwijd is de diversiteit natuurlijk nog veel groter: er zijn zo’n 10.800 soorten bekend, waarvan 2000 bruinwieren, 1800 groenwieren en 7000 roodwieren.”

Foto: Wiebe Nijland.

Zitten er bij de beschreven wieren ook soorten die uniek zijn voor Nederland?

“Endemische soorten (soorten die alleen in een bepaald gebied voorkomen) hebben we in Nederland niet specifiek. De Noordzee is goed verbonden met de Atlantische Oceaan, dus de meeste soorten die bij ons aan de kust voorkomen, zijn ook te vinden in bijvoorbeeld Bretagne en Groot-Brittannië.
Wel bijzonder is hoe goed we in Nederland het voorkomen van mariene flora en fauna monitoren. Maar: aandacht blijft altijd nodig en het doorgeven van waarnemingen via bijvoorbeeld het MOO-project van Stichting ANEMOON is heel belangrijk.”

Foto: Luna van der Loos.
Iriserend kraakbeenwier. Foto: Mick Otten.

Wat vind je zelf de meest bijzondere wiersoort?

“Ik vind een hele hoop wiersoorten heel interessant, dus dit is moeilijk kiezen! Eén van de meest mooie zeewiersoorten om tegen te komen onder water vind ik het Iriserend kraakbeenwier (Chondria coerulescens). Dit is een roodwier en heeft boven water een bruinrode kleur, maar onder water heeft het een felblauwe, paarse of groene gloed.”

Meer weten over de Veldgids Zeewieren?

Klik hier voor meer informatie over de Veldgids Zeewieren en de verkoopadressen.

1 reactie

  1. Wat een bijzondere-, leerzame- en een nuttige informatie!
    Weer een reden om zuinig met onze omgeving, de natuur, om te springen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief