Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Zeeschildpadden leggen hun eieren het liefst op aangeharkte stranden

Als stranden worden opgeruimd en aangeharkt, neemt het aantal nesten van zeeschildpadden daarna toe met 200 procent. Wanneer afval, takken of omgewaaide bomen blijven liggen, keren veel schildpadden die aan land komen snel weer om. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Marine Biology.

 

Bomen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door één zomer lang op verschillende stranden in Florida afval op te ruimen, of juist te laten liggen. Ze keken daarbij niet alleen naar rommel van mensen, maar ook naar natuurlijk ‘afval’, zoals takken, bladeren en omgewaaide bomen.

Op alle stranden telden ze vervolgens gedurende drie maanden het aantal nesten van onechte karetschildpadden, een soort die veel voorkomt in Florida. Ze turfden ook de sporen van schildpadden die het strand op waren gekropen maar vervolgens weer rechtsomkeert hadden gemaakt.

 

Keuzes

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal nesten verdubbelde op de stranden die de hele zomer schoon werden gehouden. Op stranden die expres niet werden schoongemaakt, daalde het aantal nesten met 46 procent.

“De resultaten tonen aan dat de aanwezigheid van grote stukken afval op een zandstrand de verspreiding van schildpadnesten kan beïnvloeden”, verklaart hoofdonderzoeker Ikuko Fujisaki op nieuwssite ScienceDaily. “Door het afval maken de schildpadden andere keuzes bij het selecteren van een plek voor hun nest.”

Bron: nu.nl
Foto: Marloes Otten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief