Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – Paddenstoelen, slakjes en sterren!

Het gaat vandaag niet over zeesterren, maar over duiksterren: Dirk van den Bergh doet zijn laatste proef voor het 3 ster brevet: het oplaten van de Oppervlakte Signalisatie Boei in het blauw.

Een maand geleden mislukte dat volledig, maar ondertussen heb ik met instructeur Bas van der Sanden nog geoefend in het zwembad en met buddy Pierre Spirlet verschillende keren in open water. Ik voel me er klaar voor! Als ik slaag krijg ik er meteen ook een vierde ster bij, vermits ik 6 specialisaties volgde en meer dan 250 ervaringsduiken maakte!

Instructeur Bas van der Sanden gaat de proef beoordelen. Mirjam van der Sanden en Petra Zondervan komen ook: zij willen het feestje niet missen!

Ik vertrek zoals altijd goed op tijd en onderweg voel ik toch weer wat zenuwen opkomen en dat betert er niet op wanneer ik op de duikstek aankom: de anderen zijn er al en hebben zelfs al opgetuigd! Dat noemen ze een beetje druk op de ketel zetten!

Er staat een stevige wind, maar achter de dijk is het water zo vlak als een spiegel. Da’s alvast een pluspunt tegenover de vorige keer. Vanop de steiger zien we twee zeepaddenstoelen zwemmen. Allen daarheen!

Bas-53695

Het zijn prachtige dieren en ze blijven mooi rond de steiger zwemmen, maar in feite komen die hier wel mijn examenproef in de war sturen hé: wanneer we uiteindelijk op weg gaan om het kasje te zoeken is mijn luchtvoorraad al gezakt naar 165 bar!

Het kasje komen we weer niet tegen, wel de paal, het bad en de WC pot. Na 35 minuten zoeken moeten we het opgeven, want mijn luchtvoorraad is gezakt naar 70 bar en ik moet mijn ballonnetje nog oplaten hé … Vorige keer heb ik het afdalen in het blauw naar diepte, daar navigeren en terug opstijgen al bewezen, dus deze keer volstaat het dat ik het balonnetje in het blauw oplaat. Extra moeilijkheid waarvoor ik zelf gekozen heb: ik heb mijn camera bij omdat ik toch nooit duik zonder camera. We stijgen van 10 meter naar 6 meter in het blauw en daar begin ik eraan. Het gaat uitzonderlijk goed … geen enkele hapering in de handelingen, ik beweeg nog geen halve meter en op een minuut is de klus geklaard … dan nog even een half metertje inrollen tot ik mooi op 5 meter hang. YES! Gelukzalig hang ik daar te zweven tijdens de veiligheidsstop: het kan niet anders dan dat mijn sterren binnen zijn!

Ashampoo_Snap_2017.08.08_11h24m52s_001_-53695

Ik krijg inderdaad geen enkele opmerking van Bas en de gelukwensen volgen! Het feestje moet echter nog wat wachten, want we gaan nog een tweede duik maken, nog maar eens op zoek naar het kasje. Deze keer vinden we het én ook de ringsprietslakjes. Volgens Bas zijn het dan toch voor 99% zeker de Brede ringsprietslakjes en niet de Slanke … Wie hakt de knoop definitief door?

Dirk-Van-den-Bergh_20170804_ringsprietslak3-53695

Wanneer we terug aan de steiger zijn hangen de kwallen er nog steeds. Eéntje ligt nu op de bodem en de krabben zitten al gretig aan de uiteinden te knabbelen … Ik maak nog even een selfie, of gaan we dit een kwalfie noemen en dan naar de oppervlakte. Het feestje kan beginnen!

Dirk-Van-den-Bergh_20170804_selfie-met-zeepaddenstoel-53695

De drie sterren zijn alvast binnen, maar Bas gaat nog even controleren of die vierde wel toegekend kan worden … even is er twijfel of de specialisatie redden wel meetelt … even opzoeken op de site van de NOB … Jawel hoor … afgelegd in 2015 en telt mee! Nu mag ik mezelf Master Scuba Diver noemen, maar laten we het maar gewoon op duiker met voldoende ervaring houden … Proost!

Dirk-Van-den-Bergh_20170804_proost-53695

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

2 reacties

  1. Echt genieten van jouw filmpjes!

    REAGEREN
  2. Bedankt Marieke

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *