Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Zeepaardje in haven van Vlieland

Er is weer een zeepaardje gezien! Niet in de Oosterschelde deze keer, maar in de haven van Vlieland, aldus Ecomare.

Op de website van Ecomare vertelt zeiler Ralf Lukkien dat hij en zijn vrouw Astrid (die tevens de foto maakte) tussen hun zeilboot en de steiger een zeepaardje vonden. De Waddenzee is niet direct een plek waar ze het verwachtten.

Zeldzaam
Tot tien jaar geleden waren deze zeepaardjes erg zeldzaam in de zuidelijke Noordzee, en werden ze zeker niet ieder jaar gevonden. Hoewel ze nu vaker gezien worden, blijft het bijzonder er één tegen te komen. Toevallig vingen twee studenten van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee in mei nog een kortsnuitzeepaardje tussen Texel en Den Helder. Onderzoekers denken dat deze soort haar leefgebied vanuit Het Kanaal naar het noorden uit heeft gebreid. Dat zou een gevolg zijn van de opwarming van het klimaat.

Zeepaardjes
In de Nederlandse wateren komen twee soorten zeepaardjes voor. In de Waddenzee worden vooral kortsnuitzeepaardjes gezien, in de Noordzee zijn het meestal langsnuitzeepaardjes. Sinds 2002 worden ook in de Noordzee steeds vaker kortsnuitzeepaardjes gevonden. Het zeepaardje bij Vlieland was ook een kortsnuitje. Zeepaardjes zitten graag tussen wier en zeegras, waaraan ze zich met hun lange staart vastgrijpen en vrijwel onzichtbaar worden voor hun omgeving. Waarschijnlijk leeft het Vlielander zeepaardje tussen het wier dat op de steigers in de haven groeit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief