Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zeepaardenhotel met 5 verdiepingen

Ooit gehoord van speciale hotels voor zeepaardjes? Nee? Ze bestaan toch echt in Australië.

Sinds een paar jaar leven zeepaardjes in het oostelijk deel van Australië een ‘luxe’ leventje. Speciaal voor de Hippocampus whitei (White’s Seahorse en ook New Holland Seahorse genoemd in het Engels) hebben wetenschappers speciale ‘hotels’ met vijf verdiepingen gebouwd ter bescherming van de bedreigde populaties. De zeepaardjes hebben daar een onderkomen terwijl hun natuurlijke habitat kan herstellen.

Ernstig bedreigd

Deze zeepaardjes hebben het ernstig te verduren van menselijk activiteit. Hun leefgebied tussen sponzen, zachte koralen en zeegras is ernstig verstoord, zo niet verwoest door de aanleg van ankerplaatsen, het ankeren van boten en andere schadelijke activiteiten. Als gevolg hiervan is de Hippocampus whitei een van de twee meest bedreigde soorten zeepaardje.  In de afgelopen tien jaar is op sommige locaties rond Port Stephens de populatie met 97% afgenomen.

Hotel

Het idee voor de hotels kwam op toen de wetenschappers zagen hoe op de bodem achtergebleven visnetten kleine minirifjes weden waaraan zich koralen en sponzen hechtten. Deze structuren werden bewoond oor zeepaardjes, kleine vissen en ongewervelden. Op basis van deze waarneming en eerder onderzoek constateerden de wetenschappers dat zeepaardjes ook gebruikmaken van ‘onnatuurlijke’ constructies. Een en een is drie, dachten de wetenschappers – waarom zouden ze geen kunstmatige riffen plaatsen om de tijd te overbruggen tot de habitat van de diertjes weer was hersteld.

Ze bouwden 18 hotels, waar de zeepaardjes na twee maanden hun intrek namen. Ze houden zich vast aan de structuur, maar ook aan algen en sponzen ter voorkoming dat ze met de stroming weggespoeld worden.

Zwanger

Maandelijks werden de hotels geïnspecteerd en elk zeepaardje in het hotel kreeg dan een kleine fluorescerende tag met een unieke ID. In de eerste twaalf maanden bleken al 64 zeepaardjes gebruik te maken van de hotels, sommige werden er zelfs meerdere maanden gespot. De populatie kreeg ook de kans te groeien want dertien mannetjes werden zwanger.

Het project bleek zo’n succes dat soortgelijke projecten zijn gestart in de V.S., Gibraltar, Griekenland, de Filipijnen en Indonesië.

Bron: sportdiver.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief