Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zeeolifanten laten zich afschrikken door lichtflits

Lantaarnvissen en bepaalde inktvissoorten kunnen een lichtflits creëren met hun eigen lichaam, waarmee ze zeeolifanten afschrikken.

Foto: Elna Vegante, Shutterstock

Dat publiceren Argentijnse, Britse en Franse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Langs de Zuid-Amerikaanse kust vallen lantaarnvissen en diverse soorten inktvissen ten prooi aan zeeolifanten. De vissen zijn fluorescent, waardoor ze als lichtpuntje in het water zichtbaar zijn voor zeeolifanten. Nu blijkt dat zij door het licht niet alleen een doelwit zijn, maar dat het licht ook werkt als een afweersysteem. De vissen geven een lichtflits, precies op het moment dat ze door een zeeolifant worden aangevallen. De aanvaller schrikt van de flits en zijn prooi kan ervandoor.

In het kader van het onderzoek brachten de wetenschappers sensoren aan op verschillende zeeolifanten in koloniën op de Kerguelen-eilanden in de Indische Oceaan. Ook in Argentinië werden dieren van een sensor voorzien. Zo werd gevolgd waar de dieren waren én werden lichtflitsen in de buurt van de dieren gemeten.

De zeeolifanten legden duizenden kilometers af om te jagen, bijvoorbeeld langs de kust van Chili. Weer terug op de oorspronkelijke locatie werden de sensoren verwijderd en de data geanalyseerd.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief