Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Zeedonderpaddenkroost (2)

“Ineens zie ik een klein zilver fliebertje uit het nest omhoog schieten. Jawel, het is zover!” Duikreporter Leendert Smit zoekt de zeedonderpadden op. En dit keer heeft hij geluk!

Ik rijd richting Zeeland en buiten is het weer eens grijs en saai. Het weer van alle mensen noemde de grote volksschrijver Gerard Reve dit volgens mij. Mijn planning is ook nogal saai want ik ga hetzelfde doen als vorige week. Een duik bij de brug en een duik bij Dreischor Frans Kok rif. Het enige verschil, vandaag wordt begonnen bij Dreischor in verband met het getij. Er staan 3 auto’s maar 2 blijken van hondeneigenaars. Volgens de enige andere duiker staan de eitjes van het rode nest op uitkomen. Hij is even aan het opwarmen na zijn eerste duik maar wil het zo opnieuw proberen. Dat geeft de burger moed en ik kleed me snel om. Via de trap ga ik te water en zwem gelijk richting het inmiddels zo vertrouwde nest. de kleur roze is helemaal verdwenen. Teken dat de eitjes rijp zijn. Maar of ze al uitkomen? Ineens zie ik een klein zilver fliebertje uit het nest omhoog schieten. Jawel, het is zover!

20220124_003P1248520-113696

Ik staar een tijdje naar de eitjes. Welke zou als volgende uitkomen? Dat blijkt nauwelijks te voorspellen. Papa doet inmiddels zijn best de jonkies te stimuleren. Als hij weer eens over het nest gaat met zijn bek schiet er gelijk een aantal uit het ei. Dan lijk ik er toch eentje te pakken te hebben. Ik zie het kopje bewegen en langzaam worstelt de boreling zich uit zijn eierschaal. Wat een prachtig gezicht. Floep daar gaatie. Veel geluk! En dat zal hij/zij nodig hebben want overal loert gevaar! Missie geslaagd.

20220124_016P1248533-113696

20220124_021P1248538-113696

Vorig jaar was ik te laat maar nu, bij toeval, precies op tijd.

Op naar de brug dan maar. Ben benieuwd of er nog iemand anders is. En jawel, Danielle en Marco proberen na 2 jaar afwezigheid weer een duikje te maken. Over toeval gesproken! We zijn met zijn drieën dus we hebben weer alle ruimte. Ik heb een nieuwe gadget: een hoekzoeker, ofwel een externe viewfinder waarmee je om een hoek door je zoeker kijkt. Dat werkte goed bij de zeedonderpad maar nu heb ik er meer moeite mee. Je moet gevoel krijgen voor het feit dat je om het hoekje kijkt en in het begin richt ik de camera steeds te hoog. Oefening baart kunst en ik krijg na wat geworstel een paar leuke poliep vlo’s (Stenothoe marina) in beeld.

20220124_103P1248629-113696

Dat moet het maar zijn zo. Het wordt fris want nu is de watertemp. hier ook gedaald tot 5 graden. Totale duiktijd ongeveer 120 minuten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief