Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Zee-anemoon ontpopt zich met hulp van bacterie

Larven van een bij Hawaii voorkomende zee-anemoon krijgen hulp van bacteriën bij hun zoektocht naar een plekje om zich te verpoppen.

Dat schrijven biologen van de Universiteit van Hawaii deze week in de online editie van Science.

De bacteriën steken een soort vlaggetjes op om het startsein te geven voor de metamorfose. Larven van deze zogeheten slibanemoon, Hydroides elegans, zwemmen vrij rond in de oceaan. Volwassenen vormen op bloemen lijkende wezens die vast op een rotsachtig oppervlak blijven zitten. Omdat de zee-anemonen zich niet of nauwelijks kunnen verplaatsen, is het van groot belang dat de larve een goed plekje vindt om zich te ontwikkelen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de larven zoeken naar plekken waar zich laagjes bacteriën bevinden. De aanwezigheid van specifieke bacteriën verzekert hen ervan dat er genoeg voedsel aanwezig is. Maar de interactie gaat verder dan dat, ontdekten de biologen.

In hun lab bouwden ze een opstelling met een rots, de bacteriën en de larven. Ze schakelden verschillende genen van de bacteriën uit en keken toen of de metamorfose nog plaatsvond. Zo ontdekten ze dat de bacteriën een soort vlaggetjes maken die als het ware groen licht geven voor de ontpopping.

Dit soort vlaggetjes was al eerder ontdekt bij andere organismen, maar in die gevallen bleken ze juist bedoeld om bacteriën te verjagen. Nu blijken er naast ‘rode’ dus ook ‘groene’ varianten van deze vlaggetjes te bestaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief