Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Natuur op Caribische eilanden verdient meer dan eenmalige injectie

WWF is blij met de nieuwe ambitie voor de natuur van Caribisch Nederland, die het kabinet afgelopen week presenteerde. Met een extra impuls van ruim 7 miljoen euro wil het kabinet de bijzondere onderwaternatuur van de overzeese eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) beter beschermen. WWF benadrukt dat dit alleen lukt als grote problemen rond afvalwaterzuivering en de handhaving van natuur- en milieuwetgeving ook worden opgepakt.

Unieke natuur

“Het kabinet verdient een compliment voor deze eerste stap naar een betere bescherming van het koraal. WWF heeft hier jaren voor gepleit. De bijzondere koraalriffen bestaan niet alleen uit unieke natuur, maar zijn ook de kraamkamers voor vele onderwatersoorten in de oceanen. Hier groeien generaties vissen en schildpadden op. Natuur om trots op te zijn en juist daarom verdient dit meer dan een eenmalige injectie,” aldus WWF-directeur Kirsten Schuijt.

Urgentie

De urgentie is groot. De eilanden zijn al veel koraal verloren vanwege vervuiling door vies afvalwater, erosie door loslopende grazers en kustbebouwing, schadelijke visserijtechnieken en klimaatverandering. Ook ontbreekt het aan een goed functionerend afvalwatersysteem. Zo is op Saba en St. Eustatius geen enkele vorm van afvalwaterzuivering aanwezig. Op Bonaire is slechts 10 procent van het eiland aangesloten op de riolering. Tegelijkertijd hebben de eilanden tot op heden onvoldoende mankracht en budget om het natuurbeleid te kunnen uitvoeren en handhaven.

Start uitvoering

WWF ziet de ambities als een belangrijke stap in de goede richting, maar hamert er op dat succes zal afhangen van een tijdige uitvoering, voldoende structureel budget, genoeg mankracht en een goede samenwerking met de lokale organisaties ter plekke. WWF pleit ervoor dat het kabinet nog dit jaar start met de uitvoering van het plan.

2 reacties

  1. Hmmmmmmmmmmmm, De statements onder urgentie wat betreft Saba en Statia, lijken me wat erg zwart wit weergegeven. Ik duik daar nu een jaar of 15. Op Saba lijkt de natuur onder water behoorlijk verbeterd in die tijd ( maar dat zijn mijn waarnemenigen)? Er zijn daar overigens geen kraalriffen zoals op Bonaire. En runoff van vulkanische as in het zeewater door regen en landslides zijn er altijd geweest. Pragmatisch gezien: Hoe ga je een rioolsysteem aanleggen op een berg/ vulkaan met 4 dorpjes en 1900 inwoners? Septic tanks hebben de huizen allemaal. Dat lijkt me beter efficienter en veel goedkoper. Maarrrrr……. ik ga informatie inwinnen bij mijn vrienden daar.Over de (Amerikaanse) Medical school en de (twee) hotels aldaar. Kustbebouwing? die is er niet op Saba!!!! 95% niets op Statia. Grazers????? De wilde geiten op Saba? de max. 50 koeien op Statia?????. Het WNF schiet zichzelf in haar eigen voet met dit sort statements! Wordt vervolgt.

    REAGEREN
  2. Ik denk dat ik het WNF begin te begrijpen. Je schrijft iets over Bonaire en en passent “neem ” j e Saba en Satia mee. De toestand op Bonaire is me ook bekend. Daar hebben de Nederlandse Antillen in der tijd een afvalwaterzuiveringproject gestart. Dat ging specifiek over Kralendijk want Kralendijk ligt op een fossiel, poreus kalkplateau. En daar is inderdaad afvalwater “lekkage” naar zee. In die Antilliaanse tijd ( dus voor de bijzondere Nederlandse tijd). Heeft men rioolpijpen van beton aangelegd. met een afvalwaterzuiverings installatie. Echter men heft de runningcost van de installatie niet meegenomen in de investering en dus is het geheel nooit in werking getreden. De andere afvalwaterverwekkers hebben septic tanks en dat werk prima. Het afvalwater wordt nu gedump ergens midden in de kanoek. Er is ook en windpark gebouwd.. Tien fiere molens. En met de Noordoostpassaat moet dat uitkunnen. Toch??? Jammer maar helaas……………. De electriciteit is 100% (honderd procent!!) duurder dan de geldende olie-electriciteit. Lang verhaal kort. Bonaire is nu bijzonder Nederland en de meerkosten van de wind electriciteit worden nu door de belastingbetaler van NEDERLEND bijgespijkerd. Oh ja en nu de grazers….. Is dat die kudde oude en verwaarloosde ezels die liefdevol opgevangen worden???? Of zijn het de geiten die daar door de Spanjaarden eeuwen geleden zijn losgelaten……. Iets anders kan het niet zijn. Maar ja ook dit is een specifiekalgemeen WNF verhaal………..

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief