Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wrak Byzantijns schip gevonden in Zwarte Zee

amphoraIn de Zwarte Zee heeft een Russisch team het wrak van een Byzantijns schip gevonden ter hoogte van de havenstad Sebastopol, op de Krim. In het wrak staken tientallen amforen die dateren uit de 10de en 11de eeuw, zo meldt het hoofd van de expeditie.

“We kunnen stellen dat het een unieke ontdekking is”, zegt historicus Viktor Lebedinski, hoofd van het Russische team. Het wrak werd gevonden op een diepte van 82 meter op de bodem van de Zwarte Zee. Het vaartuig zou vermoedelijk het grootste Byzantijnse schip zijn dat ooit werd ontdekt, zeggen de onderzoekers. De ontdekking laat ons toe de culturele en commerciële relaties en structuren uit de periode, en de koopvaardij in de Zwarte Zee beter te begrijpen, luidt het.

Volgens de eerste hypotheses zou het schip gezonken zijn na een botsing met een ander schip. De onderzoekers vermoeden dat de resten van dat tweede schip ook op de bodem van de zee liggen. “Zaak is nu om het wrak te conserveren en te beschermen tegen plunderaars”, zegt Roman Doenajev, directeur van de duikclub die aan de basis ligt van de ontdekking.

Bron: HLN.be

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief