Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Niels Hartogsveld- Wonen en duiken op Curaçao!

Hij ‘moet’ vijf maanden op Curaçao verblijven. Niels Hartogsveld is een nieuwe duikreporter die ons komende tijd op de hoogte zal houden van zijn belevenissen op dit Caribische eiland!

Bon Dia!
Mijn naam is Niels en ik ben een recreatieve duiker. Ik duik nu sinds twee jaar, ik heb een advanced brevet en zo’n 30 duiken. Ik heb gedoken in Nederland, Duitsland, Egypte en nu Curaçao. Voor mijn studie watermanagement woon ik vijf maanden op het prachtige eilandje Curaçao! Wat wil je nog meer…

Gedurende mijn verblijf hier probeer ik wekelijks een of twee duiken te maken, want ja.. nu ik hier woon moet ik er ook goed gebruik van maken 😉 Voor de website van Duikeninbeeld zal ik hier een serie rapportages over maken. Tijdens het duiken ben ik gewapend met de befaamde gopro-selfiestick combinatie, dus af en toe zal ik er ook een plaatje bij zetten.

Momenteel zit ik in mijn vierde week op het eiland en heb ik twee zaterdagen en 4 duiken achter de rug. Om eerst het eiland en de duikplekken een beetje te verkennen heb ik een pakketje duiken geboekt bij de jongens van duikschool Scubacao (aanrader!) voor ik er zelf met mijn vriendin (ook duiker, woont hier ook) en wat duikende mede studenten erop uit ga!

De eerste zaterdag dat we zijn gaan duiken was dat bij Tugboat en Marie Pompoen. De eerste duik was bij Tugboat, na het oplossen van een klein welbekend DIN -> INT probleempje konden we het water in. Ik had geen overzetstuk bij mijn DIN automaat. De route was als volgt: Beginnen onder de pier, aan het eind van de pier linksaf langs de drop-off naar het Tugboat wrak en daarna haaks terug naar het strandje. Vanwege de vele vislijnen mochten we de pier wel onder, maar niet aan de andere kant weer eronder uit want daar zitten de vissers.

Een prachtige spookachtig belichte pier, vol begroeit met koralen en uitstekende sponzen (oppassen met tussendoor zwemmen!) was te zien. Echt een beeld dat voor herhaling vatbaar is. Onder de pier hebben we nog een aantal vis loodjes verzameld voor de eigen productie van loodblokken. Langs de drop-off richting het wrak hebben we veel koralen te zien met een aardige populatie aan nudibranch, een van mijn favoriete wezentjes om te spotten! Het wrakje zelf was leuk, maar niet spectaculair. Ook was er een groep snorkelaars aanwezig aangezien het wrakje maar op een paar meter diepte ligt, die niet bepaald rekening hielden met de conservering van koralen.. jammer. Hoogtepunt van de Tugboat duik: de pier! Na de duik tijd voor een colatje en een frietje, en op naar Marie Pompoen! Marie Pompoen is een duikplek vanaf een klein strandje met een prachtig koraalrif, gemakkelijk op te duiken, en hoe dieper je duikt kom je steeds meer oude autowrakken tegen. Echter aangezien we met een aantal open waters waren zijn we niet verder naar beneden geweest richting de wrakjes. Ik heb vijf maanden de tijd, dus dat komt vast en zeker nog wel!
Zaterdag #2 stond Kokomo Beach en Double Reef op het programma. Zoals gewoonlijk kwam Anton van Scubacao mij ophalen, en hij had een verassing achterin de pick-up: 3 speren en een ‘zookeeper’ Lionfish hunting! De Lionfish is geen oorspronkelijke bewoner van het Curaçaose rif, en heeft geen natuurlijke vijanden, behalve duikers met speren nu dus. Het is legaal om te jagen op de Lionfish aangezien deze te riffen van Curaçao terroriseert.

Op het strand van Kokomo hoorde we dat er een zeldzame witte Frogfish gespot is: ‘touw volgen tot 18 meter, linksaf in een grote paarse spons’ . We vonden het kleine vriendje direct! (foto bijgevoegd) Hierna zijn we al dalend naar 31 meter het rif gevolgd naar het grote ponton wat daar onderwater te vinden is. In de schaduw van het ponton wel een stuk of 10 Lionfish! Twee buddies en ik schieten er ook allemaal een of twee af, en we vervolgen onze duik terug met de stroming mee richting het strand. Een hele toffe duik! Hoogtepunt: Het ponton en de jacht.
Duik twee was op Double Reef. We parkeerde bij een klein zelf getimmerd restaurantje van een 80 jarige man ‘Oscar’. We ruilde onze Lionfish vangst voor de service dat hij op de auto en de waardevolle spullen zou letten. Hij was een gelukkig man, want we gaven hem zo’n 4 kilo vis a 17,50 gulden de kilo voor zijn restaurant. Hij vertelde ons: als jullie zo terug komen met meer, dan krijgen jullie van mij een paar biertjes! Een deal was snel gemaakt. Double reef ziet er als volgt uit: ondiep rif -> zandvlakte -> dieper rif. We doken linksaf tegen de stroming in over het diepere rif, en terug met de stroming mee op het ondiepere rif. Direct is hier te zien dat het rif niet aan het strand ligt, de koralen zijn een stuk gezonder, niet kapot en heel dichtbegroeid. We spotte een grote Barracuda, twee Murenes, een flinke Grouper +- 80 cm en ja hoor.. Lionfish! Ik signaleerde alsof ik een biertje dronk en ging ervoor. Terug doken we over het ondiepe rif en gingen met onze vangst terug naar Oscar om onze biertjes op te halen.

Natuurlijk worden geen van de Lionfish verspild! Oscar serveert ze in zijn restaurant. Zijn restaurant ziet er misschien uit als een bouwval, maar het eten is er fantastisch, zakenmannen in dure pakken zijn hier regelmatig te vinden voor geweldige visgerechten. Zijn restaurantje is te vinden aan het water, achter de waterfabriek bij Otrobanda.

Tips en tricks met betrekking tot fotografie of schrijven, en vooral positieve reacties zijn meer dan welkom!

Dit bericht delen

7 reacties

 1. Leuk! Ik ben benieuwd naar de komende verhalen!

  REAGEREN
 2. Mooi verhaal, Niels en een mooie kans om voor je studie naar Curacao te mogen. Succes.

  REAGEREN
 3. leuk hoor lijkt me ben er nog niet geweest,duik elders bv bonaire.

  REAGEREN
 4. Leuk Niels! Ik ben ook duikreporter en eind april kom ik weer voor de zoveelste keer naar Curacao. Ik hoop dan weer wat mooie films te maken voor duikreports op Duikeninbeeld. Ik hoop op een manta, die was er vorig jaar maar schijnt nu weer weg te zijn.

  REAGEREN
 5. Steven, de manta was vorige week weer terug bij Cas Abao! Even in de gaten blijven houden dus!

  REAGEREN
  • Bedankt Marloes! Supergaaf! Die wil ik zo ontzettend graag zien. Ik hoorde dat hij weg was. Maar zou gaaf zijn als hij nog een paar weekjes daar blijft rondzwemmen!

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten