Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Zoetersbout

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Daar sta je dan, op één van de locaties waar mogelijk ’s werelds beste Oosterscheldefoto’s worden gemaakt. Dat duikstek Zoetersbout door de wedstrijdcommissie van het WK 2015 is geselecteerd, verbaast me niet. Het is een veelzijdige duikstek en de zogenaamde “competitie zone” beslaat het meest bedoken deel van deze locatie. Gedurende de wedstrijd mag er zowel ten oosten als ten westen van de kop van de dijk gedoken en gefotografeerd worden. Aangezien hier niet of nauwelijks sprake is van getijdestroming, kan je op deze duikstek het hele jaar door en op nagenoeg elk tijdstip duiken. Alleen rond de kop van de dijk wil er -afhankelijk van het tij- nog wel eens wat stroming staan.

Te water gaan

Het is voor de deelnemers van het WK te hopen dat ze vanaf een boot te water mogen. Er is vanaf de kant maar één plaats om te water te gaan: via een speciaal hiervoor aangelegde betonnen trap. Bij de aanleg van deze instap, een paar jaar geleden, is helaas niet op de puntjes op de “i” gelet. Als het laagwater is, is de instap lastig door het ontbreken van net die laatste drie traptreden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Als je samen met je buddy gaat duiken, kun je verschillende “routes” kiezen. In veel gevallen is deze stek direct bij de instap al interessant. Het zanderige stuk dat hier ligt, wordt druk bezocht door grondels, garnalen en pitvissen. De pitvissen zitten hier gebruikelijk in de nazomer, de rest van het jaar laten zich hier niet of nauwelijks zien. Als je verder duikt langs de dijkwand, zie je de prominent aanwezige oesterbegroeiing.

De oesters worden afgewisseld met zand en stenen, waardoor er voldoende ruimte is voor kreeften, galathea-kreeften, krabben en vorskwabben. Die laatste zijn moeilijk te spotten, maar er zitten ruim voldoende kreeften en krabben, en af en toe zie je een galathea-kreeftje. Tussen de oesters en stenen vind je als je goed oplet, een zeedonderpad, een vis die zich op deze duikstek wel geregeld laat zien. Je vindt ze hier van jong tot oud, van groot tot klein en in allerlei kleuren. Voor de fotografen blijft de zeedonderpad een mooie verschijning die erg fotogeniek is.

Competition Zone 26, Zoetersbout A4 versie b

 

Stroming rond de kop

Rond de kop van de dijk is de begroeiing vaak wat gevarieerder. Je ziet er de diverse wiersoorten waaieren in de stroming en met alle kleuren kan dit mooie plaatjes op leveren. Ondanks dat Zoetersbout bekend staat om de weinige stroming, is het zaak om er rond de punt toch goed rekening mee te houden. De stroming kan vooral in het ondiepe stuk iets sterker zijn. Als dan een paar meter dieper blijft, heb je hier over het algemeen nauwelijks meer last van stroming. Als je in het juiste jaargetijde zit, kun je rond de punt goed op zoek naar slakjes; deze worden hier relatief veel gezien. Je maakt de meeste kans om dan bijvoorbeeld de bruine plooislak of de grote vlokslak tegen te komen. De dijk waarlangs je duikt, loopt steil af naar maximaal veertig meter! Dit is echter niet aan te raden, ga niet veel dieper dan vijftien meter om van al het moois te genieten.

Zicht en onderwerpen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zicht kan erg wisselen, een bekend fenomeen in de Oosterschelde natuurlijk. De ervaring leert ons echter dat het zicht bij Zoetersbout vaak redelijk tot goed is. Dat maakt het een prima duiklocatie om te fotograferen. Qua lenskeuze is de groothoeklens op deze locatie voor de meeste fotografen waarschijnlijk minder voor de hand liggend. Deze duikstek heeft geen echte grote structuren, zoals een steiger of een object onder water. Wel kan je hier met regelmaat een fuik of (oude) sepia-opstelling tegenkomen.

De macrolens is een voor de hand liggender objectief. De vele anemoontjes zijn een geliefd onderwerp en altijd wel aanwezig. De weduweroosjes, de slibanemoontjes, of de baksteenanemoontjes, ze zijn allemaal even prachtig en kleurrijk.

Als je hier in de juiste periode duikt, is op het zanderige deel bij de instap extra oppassen geblazen. De oplettende duiker zou zo maar verrast kunnen worden door jonge sepia’s. Ontzettend leuke diertjes en erg fotogeniek. Tijdens het WK is de kans dat deze gezien worden, echter heel klein. Met veel geluk zie je in deze periode hooguit een paar volwassen exemplaren.

Het water uit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je vindt dat het wel weer mooi is geweest en je wilt het water uit, moet je nog even goed oppassen. Afhankelijk van de wind kan het hier best aardig golven. De instap ligt pal naar het zuidwesten gericht en is gevoelig voor de meest voorkomende windrichting in Zeeland…namelijk de zuidwestenwind.

Eenmaal op het droge kan je het fietspad weer oversteken en via de trap de dijk over richting de parkeerplaats. Bij Zoetersbout zijn er naast de trap eigenlijk geen voorzieningen, er zijn geen toiletten en geen uitgebreide en geasfalteerde parkeerplaats. Maar duiken op duikstek Zoetersbout is een welkome afwisseling en geschikt voor ieder niveau. De stek blijft een aanrader en mag zeker niet ontbreken in je logboek!

Praktische informatie

  • Adres: Kruising Zijpseweg – Zuidweg, BruinisseOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Faciliteiten: Geen
  • Dichtstbijzijnde vulstation: 10 minuten rijden
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocatie (allen minder dan 1 minuut rijden):
    • Stoofpolder – Het licht
    • Zuidweg – De Broezel
    • Goudzwaardweg

Foto’s: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief