Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

WK Onderwatervideo: verkenning onder water

De Belgische deelnemers aan het WK Videografie gaan de onderwaterwereld verkennen. Het verhaal voor de video hebben ze in hun hoofd, maar klopt het ook?

Het duikcentrum is rustig en in Spaanse sferen – tranquilo, alles komt vast ooit goed. De bestelde taxi, was er niet….  o ja , juist die hadden jullie om 8 uur toch nodig ? De organisatie: «Nemen jullie een taxi, morgen kunnen jullie met ons mee.» Ok, morgen dus samen met de Italianen in één auto, en onze kapitein, vandaag toegekomen er ook bij, moet vast goed komen.

Vandaag zijn de duikstekken ook meteen de plaatsen die de eerste keuze zijn van de organisatie. Montagna Amarillo en Los Chuchos, iets met roggen. Een prachtige tekening geeft aan hoe we de duik kunnen inplannen en vooral inschatten. Je duikt blijkbaar vooral rond de 20 meter, niet gigantisch diep, maar toch voldoende om in twee duiken van telkens één uur, deco op te doen (blijkt later). Inspringen aan het duikcentrum, palmen naar de boot, aan boord stijgen, uitvaren en duiken.

Hoe kunnen we Montagna Amarillo omschrijven, naar mijn gedachte kwam de naam van de gele sponsformaties, maar dat was helemaal fout.  De naam komt namelijk van de berg boven water die een gelige kleur heeft. Onder water vooral rotsen, stenen grotten en spleten. Klein goed onder de vorm van vissen was te bespeuren.  Slakken, niet gezien. Veel fluitvissen, trompetvissen of dergelijke.

Het boven komen is een klein probleem, enfin, aan boord komen. Ik test dan ook spontaan de gladheid van de boot en ga spontaan terug achterwaarts het water in.  Mijn linker dij en rechter scheenbeen zijn hier niet gelukkig mee.

In het centrum flessen wisselen, wat drinken en vooral een beetje brandstof opnemen. Mijn camera had geen nieuwe batterij en dus gaf hij er de brui aan na de eerste duik. Dan kan ik nu echt zoeken en kompaslezer zijn voor mijn videograaf. Tussen de twee duiken amper 45 minuten rust.

Bij Los Chuchos is het andere koek – grote beesten, veel roggen die schaamteloos over je hoofd passeren.  Scholen vis, of meer universiteiten vis 🙂  Mooi , mooier , mooist en voor Jo een kunst om dit goed in beeld te brengen. Als zoeker en aangever heb ik het hier makkelijk, de roggen komen gewoon naar ons toe gezwommen.

Het is meer een kunst om in het toch niet zo heldere water de richting van de boot te vinden. Maar alles lukt, tot ik op een moment 7 min trap heb. Zut , das nie goe, maar het is niet anders. Boven richting de haven, of het duikcentrum, en zwemmend terug naar de kant.
WKVideo_Gery_Beeckmans_blog2__2_
Mooie duiken, wel kale rotsen. Maar ontzettend veel vis op duik twee en mooie kloven, grotjes en holtes in duik 1. Het past in ons verhaal.

Tijd om iets te gaan eten, het is inmiddels reeds 15 uur.  Het ontbijt is geleden van 8 uur. Op weg naar het restaurant verbazen we ons over de parkings hier op Tenerife. Aangepast aan de leeftijd van de doorsnee gast 🙂

Misschien komen we morgen met beelden van onder water. Als de cam het doet natuurlijk…

Jo De Smedt en zijn assistent Gery Beeckmans vertegenwoordigen België op het WK Onderwatervideografie, dat deze week plaatsvindt op het Canarische Tenerife. Gery houdt een blog van het kampioenschap bij.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief