Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Witte haai in kooi – dit gebeurde er…

Heb je het filmpje gezien dat online overal opduikt? Linda Planthof van Save Our Sharks vertelt wat er gebeurt en waarom het gebeurt. 

wittehaai2Vandaag dook er op het internet een filmpje op uit Guadalupe in Mexico, waarop te zien is hoe een witte haai terecht komt in een haaienkooi.  Op de opwindende beelden, die je hieronder kunt bekijken, zien je hoe de medewerkers van het duikbedrijf het aas iets te dicht bij de kooi en ter hoogte van het gat plaatsen, waardoor de haai per ongeluk door het gat slipt en vast komt te zitten. Wanneer haaien een hap eten nemen, sluiten zij standaard hun ogen om deze te beschermen tegen vechtende prooi. En haaien kunnen niet achteruit zwemmen. Dus toen de witte haai per ongeluk tegen de kooi aan zwom bij het bijten naar het aas, kon hij niet anders dan vooruit zwemmen en door het gat heen breken.

Gelukkig was de enige duiker in de kooi een zeer ervaren duikinstructeur en reageerde de geschrokken mensen aan boord juist door de bovenkant van de kooi open te doen, waardoor de haai aan de bovenkant eruit kon springen. Het maken van zo’n sprong, wat ook wel breaching wordt genoemd, wordt vaker gebruikt door grotere haaiensoorten bij het jagen op snelle prooien aan het wateroppervlak. Witte haaien doen het bijvoorbeeld wanneer zij achter een zeehond aan zitten. Het is dus vrij uniek dat de haai het moet gebruiken om zelf te ontsnappen.

Jaarlijks doen honderden mensen aan kooiduiken en een situatie als deze is ontzettend zeldzaam. Maar om de kans op ongelukken te minimaliseren is het belangrijk dat een duikbedrijf werkt volgens strikte protocollen en hiervoor goed staat aangeschreven. Het duiken met grote witte haaien blijft een wens voor velen, die op deze manier toch veilig verwezenlijkt kan worden. En volgens de makers van het filmpje was hun hele crew de volgende dag gewoon weer terug om de duik overnieuw te doen en was de hele ervaring er één om nooit te vergeten.

Tekst: Linda Planthof, Save Our Sharks

1 reactie

  1. Conclusie: de operator maakt hier een fout door de bait te dicht bij de kooi te gooien.
    Dat kan beter. Overigens lees ik in verschillende reacties op sociale media dat de haaien gevoerd worden. Pertinent onjuist. In de meeste gevallen zijn dit soort activiteiten met veel respect voor de dieren. En veel mensen die van de boot stappen, zien de haaien niet langer als de monsters die ze verwachten.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief