Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Winterslaap voor je duikuitrusting?

Neem jij deze winter een duikpauze? Dan heeft Eddy van Vliet tips voor je. Want hoe zorg je dat je duikuitrusting ongebruikt goed de winter doorkomt?

De een duikt de hele winter door, de ander bergt zijn duikspullen voor een paar maanden op. Maar dat laatste moet wel met beleid gebeuren zodat je er in het voorjaar weer met een gerust hart mee het water in kunt.

Om maar meteen te beginnen met de slimste tip: als je materialen aan onderhoud toe zijn, doe het nu! Wacht niet tot je weer duikkriebels krijgt in het voorjaar, want de ervaring is dat het dan heel druk is bij de onderhoudscentra. En zeker als je staat te springen om weer het water in te gaan, duurt wachten heel erg lang.

Trimvest

Zorg dat je het trimvest schoon opbergt. Leg het in handwarm water met een druppeltje afwasmiddel zodat het opgehoopte vuil oplost en eventuele zoutkristallen loslaten. Ook inwendig moet het trimvest gereinigd worden: een makkelijke manier is het ontluchtingsventiel eraf en met de tuinslang het vest aan de binnenkant schoonmaken. Spoel alle ventielen goed af zodat er geen zoutresten en zand achterblijven. De nippel van de inflator kan je het best invetten met een beetje siliconenvet.
Belangrijk is dat het trimvest goed droog is wanneer je het opbergt. Hang het op een speciaal daarvoor bestemde hanger op in een droge ruimte waar weinig daglicht komt. Leg het vooral niet neer en al helemaal niet onder op een stapel met andere spullen – de kans op beschadiging is groot en je wilt ook niet het rsico lopen dat de inflatorslang wordt platgedrukt. Vergeet niet een klein beetje lucht in het trimvest te blazen zodat het aan de binnenzijde niet aan elkaar kleeft.

Ademautomaat

Voor al je materialen geldt: berg ze schoon op! Leg de ademautomaat in een badje van handwarm water met ook nu een druppeltje afwasmiddel zodat stof en vuil kunnen oplossen (dat gaat beter in warm dan in koud water!). Zorg wel dat de eerste trap goed is afgedicht. Druk de loosknop een paar keer in. Laat het geheel goed drogen en berg de set vervolgens op in een droge, niet te koude ruimte, eventueel in een kunststof krat. Zorg dat je slangen voldoende radius hebben dat ze niet kunnen knikken of anderszins beschadigd kunnen raken.

Duikfles

Maak de kraan goed schoon met een messing borsteltje zodat vuil en kalk van het schroefdraad worden verwijderd.
Berg de fles rechtop op en zorg dat er 30 tot 50 bar ademgas in zit. Leg hem niet neer! Want mocht er vocht in zitten, dan gaat hij roesten. De bodem van de fles is dikker en de zijkanten dunner en kwetsbaarder. Ligt de fles, dan vormt de roest zich op de binnenwand van de zijkant.
Zet de fles niet in een vochtige ruimte – de kans bestaat dan dat zich aan de buitenzijde roest vormt onder de voet en het eventuele netje. 

Vergeet niet te controleren of je fles binnenkort hydrostatisch gekeurd moet worden. En een jaarlijkse visuele inspectie en een onderhoudsbeurt aan de kraan zijn ook echt geen overbodige luxe.

Natpak

Spoel je natpak ook na de laatste duik van het seizoen goed en gebruik eventueel wetsuitshampoo. Laat het goed drogen aan binnen- én buitenkant. Maak de ritsen schoon met een tandenborstel en behandel ze met speciale ritsenwax. Heb je een pak met een kunststof droge of semidroge rits, breng daaar vet op aan (wordt geleverd bij het pak). De eventuele seals van het natpak behandel je met talkpoeder dat hiervoor geschikt is. De gebruikershandleiding van de fabrikant is altijd leidend!

Hang het pak op een speciale hanger met brede schouderstukken op in een droge ruimte met zo min mogelijk daglicht – Uv-straling tast het neopreen aan.
Vouw het zeker niet op. Door vouwen in het neopreen wordt de celstructuur beschadigd. Ook de isolatiewaarde gaat op den duur achteruit.

Foto: Rob Aarsen.

Droogpak

Spoel je droogpak goed, talk de seals en wax de ritsen voordat je het pak helemaal droog opbergt. Blaas het in- en uitlaatventiel schoon met perslucht. Maak de nippel van het inlaatventiel schoon en breng er een beetje siliconenvet op aan.
Een neopreen pak moet je hangend opbergen om vouwen te voorkomen – je wilt immers niet dat het materiaal beschadigd raakt. Een trilaminaat pak kun je ophangen of oprollen. Hoe dan ook, zorg dat de rits niet kan knikken.

Duiklamp

Je duiklamp heeft aandacht nodig, ook gedurende de tijd dat je niet duikt en hij in de kast ligt.
Om te beginnen laad je de batterij(en) op voordat de lamp aan zijn winterstop begint. Laat ze vooral ook niet in de lamp zitten als je de duiklamp langere tijd niet gebruikt, en laat ze ook niet in of aan de oplader staan.
Het is maar net hoe lang je duikpauze is, maar het is verstandig om de lamp om de twee maanden tevoorschijn te halen en de batterij een beetje leeg te laten lopen. Doe dat niet boven water! Maar leg de lamp in een bak met water, laat hem een uurtje branden, laat vervolgens de batterij op en berg lamp en batterij weer gescheiden van elkaar op.
Berg de lamp altijd ‘open’ op zodat de o-ringen niet onder druk staan – die kunnen anders vervormen.
Volg altijd de specifieke instructies van de fabrikant – er zijn zo veel types batterij en met allemaal moet je weer anders omgaan!

Wees lief!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Wees lief voor je uitrusting. Met de juiste zorg heb je er jaren plezier van. En die zorg betekent dat je altijd goed spoelt en de nodige voorzorgsmaatregelen treft zoals het talken van seals, een visuele inspectie van je fles en het waxen van je ritsen. Maar lief zijn voor je uitrusting, betekent ook dat je de materialen periodiek voor onderhoud aanbiedt bij een erkend servicecentrum.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief