Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Winterse beestjes in de Boschmolenplas

Een wedstrijd onderwaterfotografie in het vroege voorjaar! Wat mag je verwachten tijdens je duiken in het Limburgse zoete water?

Aquashot Limburg Silvia 140202-546Tja, een wedstrijd onderwaterfotografie in maart. Het water is best nog koud, het meeste onderwaterleven is er nog niet en dan nog dat omkleden. Gelukkig is er voor alle duikende koukleumen een tent aanwezig waar men zich kan omkleden. Bij Mieke is lekker warme chocomel te koop en binnen staan de kachels te snorren. Maar eerst gaan we de mooiste onderwaterfoto maken.

In maart ligt de watertemperatuur rond de 5-6 graden, soms iets warmer en helaas soms ook iets kouder. Veel onderwaterleven laat zich nog niet zien, maar voor een enkele soort is deze tijd het hoogtepunt van hun onderwaterleven. De quaggamosselen zijn het hele jaar te vinden en de Boschmolenplas staat er vol mee. Met een beetje geluk steekt zo’n mossel de sifon boven de schelp uit. Hij heeft vaak prachtige kleuren.

Juist omdat het water nog niet zulke aangename temperaturen heeft doen veel beestjes het langzaamaan. Wat ’s zomers te snel weg is kun je in deze tijd prima fotograferen. De Ponto Kaspische vlokreeft, hoewel niet moeders mooiste, is in deze tijd prima op de foto te zetten. Ook de Kaspische aasgarnalen zitten vaak op de laatste restjes planten te wachten tot het water warmer wordt. Als ze niet uitkijken worden ze nog gevangen en opgegeten door bruine hydra’s. De kokerjuffer (Anabolia nervosa) wordt nu ook het meest gezien. Deze wandelende stokjes zijn van dichtbij bekeken net aliens. Ze wandelen ondiep tussen de afgevallen bladeren die in het najaar het water ingewaaid zijn op zoek naar materiaal om het kokertje te bouwen. Langzaam beginnen de slakken ook uit hun winterslaap te ontwaken en naarmate het water warmer wordt, worden de slakken ook talrijker.

Aquashot Limburg Silvia 120618-583-k Aquashot Limburg Silvia 120502-016-k

Wil je het toch allemaal net ietsjes groter. In deze tijd zijn de kreeften goed vertegenwoordigd. Dan de marmergrondel, eigenlijk zijn het nachtdieren, maar in de Boschmolenplas is deze ook overdag te vinden. Met een beetje geluk kom je een baars of een snoek tegen. De eerste tekenen dat de lente er toch echt aan komt.

De grootste kans om vis te vinden is in en om de wrakken die her en der in de Boschmolenplas liggen. Toch te gewaagd om in deze tijd voor het onderwaterleven te gaan?? Over de wrakken en wat er nog meer aan moois te vinden is zullen we het de volgende keer hebben.

Aquashot Limburg Silvia 151206-421-kKampioenschap voor fotografen

Aqua shot Limburg organiseert het Open Limburgs Kampioenschap Onderwaterfotografie op 26 maart 2016. Er zijn 2 categorieën spiegelreflex/systeem camera’s en compact camera’s. Een deskundige jury zal de foto’s beoordelen en natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen.

Voor meer informatie, kijk op de website http://aquashotlimburg.nl

Foto’s Silvia Waajen

1 reactie

  1. Avatar

    Leuk initiatief!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief