Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Nieuws

De winnaars van de Frans Lanting Award 2014 zijn bekend

Joost van Uffelen uit Leiden heeft met zijn sierlijke, vrolijke foto van een poserende zeeleeuw de vakjuryprijs van de Frans Lanting Award 2014 gewonnen. Voor de publieksprijs zijn ruim 15.000 stemmen uitgebracht. De winnaar van de publieksprijs is Benjamin van der Spek uit Terneuzen met zijn hoopvolle foto “A brand new Day”. Voor de fotowedstrijd, die werd georganiseerd door National Geographic en het Wereld Natuur Fonds (WNF), werden bijna vijfduizend foto’s ingezonden.

De winnaar van de vakjuryprijs werd woensdag bekendgemaakt in RTL Late Night: “Het is een schitterende foto van een zeeleeuwtje dat lijkt te poseren voor de fotograaf. Vaag op de achtergrond zie je nog meer zeeleeuwen. De foto brengt echt tot uitdrukking waarom die oceanen zo belangrijk zijn. Het is vrijheid en blijheid voor deze zeeleeuwen, maar wij moeten er wel voor zorgen dat ze een toekomst hebben in de oceanen.”

Eerste Prijs: Poseren? van Joost van Uffelen uit Leiden
Van Uffelen heeft de foto gemaakt bij het Mexicaanse schiereiland Baja California tijdens het ‘freediven’ met de speelse dieren. “De grootste uitdaging was om orde in de chaos van 300 speelse, razendsnelle dieren te scheppen. Uiteindelijk was er een jonge zeeleeuw mans genoeg om te poseren voor mijn camera.  Deze intelligente, nieuwsgierige dieren leven precies op het gebied waar het land de zee ontmoet, het thema van de fotowedstrijd. Deze soort zeeleeuw figureert veel in shows in dolfinaria, maar ik zie ze liever in het wild waar ze in vrijheid hun poses aan kunnen nemen.”

Lantingh_WNF_RienvanVeldhuizenTweede prijs: Look me in the eyes Rien van Veldhuizen uit Deventer
De tweede prijs is voor “Look me in my eyes” van Rien van Veldhuizen uit Deventer. De jury vindt dit ‘’een bijzonder en verrassend beeld van een bij en een kikker. Een fraaie eenheid van techniek en esthetiek.” Van Veldhuizen heeft de foto gemaakt aan de rand van een vijver in Nederland, waar hij uren doorbrengt met observeren en fotograferen. “Als je openstaat voor natuur dan gaat er een wereld voor je open en die wil ik graag delen”, aldus de fotograaf.

 

 Lantingh_WNF_MennovanDuijnDerde prijs: Pinguïns met olie op de Tristan da Cunha van Menno van Duijn uit Rijnsburg
En de derde prijs gaat naar “Pinguïns met olie op Tristan da Cunha” van Menno van Duijn uit Rijnsburg. De jury over de foto: ‘’Geraffineerd patroon, goede belichting en de uitsnede is zorgvuldig gekozen. Het is een foto met een verhaal. Ook natuur op de meest afgelegen plekken wordt bedreigd. ” Van Duijn heeft uren doorgebracht om de olieramp in beeld te brengen. “Het laat de impact zien waar zee, land en menselijke invloeden op de oceaan samenkomen.”

 

Lantingh_WNF_BenjaminvanderSpekPublieksprijs: A Brand New Day van Benjamin van der Spek uit Terneuzen
Maar liefst 2.001 van de ruim 15.000 publieksstemmen gingen naar ‘’A brand New Day” van Benjamin van der Spek uit Terneuzen. Van der Spek maakte de foto in 2011 op de Malediven. „Ik zag ’s ochtends tijdens een strandwandeling de dreigende lucht aankomen en er vormde zich een regenboog. Vervolgens vroeg ik mijn vriendin om te springen. Deze foto is het resultaat. Ik heb de foto vernoemd naar het lied ‘A Brand New Day’ uit The Wiz. Jeugdsentiment dat bij mij het gevoel van hoop en geluk versterkt. Net als deze foto.”

Fotoworkshop in Oostvaardersplassen
De foto van de zeeleeuw van Joost van Uffelen wordt gepubliceerd in editie 12 van National Geographic Magazine (verschijnt op 27 november). Komend voorjaar krijgen de winnaars van de vakjury- en publieksprijs een exclusieve fotoworkshop van Frans Lanting in de Oostvaardersplassen. Ook krijgen ze begeleiding bij een fotoproject. De winnaars van de 2e en 3e prijs krijgen een giftvoucher van resp. 1000,- en 500,- van CameraNU.nl

De Frans Lanting Award, een initiatief van National Geographic en het Wereld Natuur Fonds (WNF), is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland en België. Het thema van de wedstrijd was waar land en zee elkaar raken. Uit bijna vijfduizend inzendingen heeft de jury in oktober vijfentwintig foto’s genomineerd.

Volgend jaar juni zal de Frans Lanting Award 2015 van start gaan.

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief