Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Willem Versluis – Eten en gegeten worden!

Locatie   Dreischor Parkeerplaats

Vaste prik op de vrijdagavond… Duikreporter Willem maakt een nachtduik in Zeeland. Hij komt midden in de jacht terecht.

Zoals iedere vrijdagavond in de zomer ga ik ook afgelopen vrijdag weer voor een nachtduik richting Zeeland. Deze keer wordt het bij Dreischor parkeerplaats (Frans Kokrif) , daar aangekomen kan je al goed merken dat het weer aan het veranderen is. Ze geven voor de zaterdag dan ook een echte zomerstorm op. Er staan al aardige golven recht op de wal en het zicht zal dan ook wel een stukje minder zijn. Tijdens het omkleden komt Arco de Man net uit het water, hij vertelt dat er in een van de reefballs wel 4 Vorskwabben zitten. Gelijk een leuk doel om naar te zoeken.

SeaLife DC1400

Ik ga samen met Iwan te water en we merken gelijk dat het zicht inderdaad niet al te best is. Ook op het ondiepe gedeelte staat er al een aardige golfslag. Eenmaal afgezakt wordt het zicht toch een stuk beter en de reefbal met de Vorskwabben hebben we snel gevonden. Onderin de reefbal zit een vrij grote Vorskwab en na even zoeken zien we bovenin nog een iets kleiner exemplaar. Deze blijft echter zenuwachtig om een grote Oester heen zwemmen. Als we nog eens goed kijken zien we ook de twee andere nog veel kleinere Vorskwabben achter de Oester. Het lijkt wel of de oude Vorskwabben de jonge willen beschermen, maar of dit normaal natuurlijk gedrag is weet ik niet.

SeaLife DC1400

Opvallend is ook dat er zeer veel kreeften op jacht zijn, van zeer grote tot ook hele kleine exemplaren. Iets verder zien we een kreeft die bijna op de bovenkant van een reefball zit, echter deze zit zo stil dat er iets niet klopt. Dichterbij gekomen blijkt ook dat hij dood is en zo te zien nog niet zo lang. Er zitten gelijk enkele krabjes op om van deze buitenkans te profiteren. Het valt natuurlijk niet helemaal mee om een begin aan zo’n groot beest met zijn harde schilt te krijgen. Ze zijn echt op zoek naar de weke delen en vinden deze dan ook bij de ogen. Na enkele minuten heeft één krabje dan ook de oogbal al leeg gepeuzeld. Zo zie je maar weer, is het eerst de grote kreeft die jaagt op de kleine krabjes, wordt hij nu zelf een makkelijk maal voor hen.

SeaLife DC1400

Op de terugweg bij de steiger komt ik ook nog een mooie grote blauwe kreeft tegen met een tros mossels achter hem aanslepend. Het valt echter niet mee om hem nog mooi op de foto te krijgen aangezien er toch wel heel veel golfslag is op het ondiepe stuk bij de steiger. Het was al een paar maanden geleden dat ik hier een duikje had gemaakt, maar wat mij op viel is dat er heel veel leven en kleur was. En zeker dat de reefballs zo mooi begroeid zijn ondanks dat er zoveel gedoken wordt op deze duikstek.

 

SeaLife DC1400

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief