Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Natuur

WPY 2016 – Finalist Joris van Alphen

Half oktober werd bekendgemaakt wie zich Wildlife Photographer of the Year mag noemen. Deze prestigieuze wedstrijd kent ook een categorie voor onderwaterfoto’s – met winnaars en finalisten. Vandaag: de foto van de Nederlandse fotograaf Joris van Alphen, die genomineerd was.

Joris van Alphen - Wildlife Photographer of the Year 2016

Current riches

De Zuid-Afrikaanse False Bay (bij Kaapstad) kan in de zomer geteisterd worden door sterke wind. Duiken wordt er dan niet makkelijker op. Maar fotograaf Joris van Alphen is vastbesloten om de schoonheid van de onderwaterwereld van dit gebied met grote keien die riffen vormen, op de camera vast te leggen. False Bay ligt in het gebied waar twee krachtige stromingen samenkomen – warm water meets koud water, met als resultaat een uniek ecosysteem. De baai kende ooit een grote diversiteit aan vis, maar ook hier zijn de populaties door overbevissing sterk verkleind. Hottentot-zeebrasem is één van de soorten die je er goed kunt vinden; veel andere soorten zijn pas op latere leeftijd geslachtsrijp en worden dus harder geraakt bij overbevissing. ‘De vorm en kleur van het kelp spreken mij enorm aan,’ vertelt Joris. In de sterke deining was het een uitdaging om de compositie met het torenhoge kelp op de achtergrond vast te houden. Het duurde even, maar uiteindelijk kwamen er enkele zeebrasems voorbij die de compositie compleet maakten. Hun zilverkleurige lijven steken prachtig af tegen het voedselrijke water.

Apparatuur:
Canon EOS 5D Mark III + Sigma 15mm f2.8 lens; 1/60 sec at f14; ISO 400; Nauticam behuizing + dome; two Inon Z-240 flitsers.

In de Gallery van Wildlife Photographer of the Year 2016 kun je de winnende foto’s in alle categorieën bekijken.

Dit bericht delen

Linda Ferwerda
Linda Ferwerda

Oprichter en maker van DuikeninBeeld met een passie voor duiken en schrijven. Waarom werken aan DuikeninBeeld zo leuk is? Omdat het voor én door duikers is!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *