Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Whales, whales, whales

Nooit gedacht dat walvissen zich zo snel konden verplaatsen. Ze hebben hun figuur immers niet echt mee.

Met 16 km per uur vaart schipper Rod parallel aan de bultruggen. Onverstoorbaar zwemmen ze richting het zuiden. Met honderden dolfijnen in hun kielzog. Wat een snelheid voor deze logge beesten. Ik mocht willen dat ik me – zelfs met een veel lagere snelheid – zo tegen de stroming in kon verplaatsen.

Het zijn prachtige dieren. Vooral als ze ‘breachen’ en met hun lichaam helemaal of half uit het water komen. Wat een power! En met wat een kracht belanden ze vervolgens weer in het water. Een breachende bultrug is van kilometers afstand te zien, al was het maar alleen vanwege het opspattende water. Meters hoog.

Maar het allermooiste is natuurlijk een encounter in het water. We krijgen de kans. Meerdere malen worden we gedropt. Soms zijn de walvissen ons te snel af, soms buigen ze net voor ons af. Tot die morgen dat we er haast letterlijk op zitten. Schitterend. Daar voel zelfs ik me klein bij 🙂

Eén ding is wel vreemd. Vandaag zwemmen ze naar het zuiden. Ze worden verondersteld om nu naar het noorden te zwemmen, richting Mozambique. Zouden ze dit jaar net als de sardienen in de war zijn?

Foto: Morne Hardenberg

 

Linda Ferwerda heeft in juli de Sardine Run gedaan vanuit Port Saint John aan de Zuid-Afrikaanse Wildcoast. Hierover publiceert zij een reeks blogs.

Links:
http://www.sharkexplorers.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief